нива на холестерол

Минимални и максимални нива на холестерол в кръвта

Преди да предоставим информацията относно оптималните стойности на холестерол в кръвта, ще припомним защо е важно да се поддържат нивата му в норма, както и за вредата от прекалено високите нива на „лошия“ (LDL) холестерол.

Характеристики на „лош“ и „добър“ холестерол

“Лошият” (LDL) холестерол традиционно се смята за враг на артериите и за основна причина за сърдечни заболявания и сърдечен удар, тъй като в големи количества има тенденцията да се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Негова основна функция е да транспортира холестерола от черния дроб към клетките и тъканите. Всеки организъм обаче се нуждае от определени количества липопротеини с ниска плътност (LDL).

А „добрият” HDL холестерол (липопротеини с висока плътност) се смята за регулатор на риска от сърдечни проблеми. Неговата функция е противоположна на тази на LDL холестерола, т.е. HDL пренася холестерола от клетките към черния дроб.

Въпреки това холестеролът е жизнено важна субстанция, от която зависи здравето и живота на всеки един индивид. Той участва в синтеза на редица хормони (мъжки и женски полови хормони, кортизон, кортикостерон, алдостерон), както и на витамин D и жлъчни киселини.

Кои са оптималните нива на холестерол в кръвта?

По-голямата част от холестерола в кръвта (около 85%) се произвежда главно в черния дроб, но тялото може да си набавя малка част и чрез храната. Важно е да се отбележи обаче, че организмът може да произведе цялото необходимо количество холестерол, дори да не постъпи никакъв с храната. Но при консумация на храни, които доказано повишават холестерола, се повишават и нивата му в кръвта.

Нива на холестерол – изследване

Нивата на холестерол в кръвта се определят чрез кръвен тест, наречен липиден профил. Ако лекуващият лекар ви назначи такъв вид изследване, е необходимо да се въздържате от консумацията на храни и напитки, с изключение на вода, за период от 9 до 12 часа преди теста.

Резултатите от изследването се разделят на четири категории – общ холестерол, LDL холестерол, HDL холестерол и триглицериди.

  • Общ холестерол – комбинация от показателите на LDL и HDL.
    Не са определени минимални стойности на общия холестерол. За приемливи стойности се смятат тези между 200 и 239 mg/dL (от 5.2 – 6.2 mmol/L), но не се препоръчва да се надвишават тези нива.
  • HDL холестерол – за разлика от общия, тук се смята, че е по-добре да имате по-високи нива на HDL, отколкото по-ниски. Приемливи стойности са от 40 до 60 mg/dL (> 1 – 1.6 mmol/L).
  • LDL холестерол – максималните препоръчителни стойности на т.н. „лош“ холестерол са между 100 и 129 mg/dL (2.6 – 3.3 mmol/L), като стойности между 130 и 159 mg/dL се смятат за високи.
    Нива над 160 mg/dL (> 4.1 mmol/L) се свързват с риск от развитие на различни болестни състояния, а под 100 mg/dL (2.6 mmol/L) се смятат за оптимални нива.

Препоръки за поддържане на оптимални нива на холестерол

Освен правилния хранителен режим, медицинските специалисти препоръчват да се ограничи тютюнопушенето и да се включи повече спорт в ежедневието. Това са част от основните препоръки за поддържане на здравословни граници на холестерол в кръвта.

В комбинация с тях добър резултат дава и приемът на Липибор / Lipibor® – природен продукт с доказан ефект за регулиране нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

Липибор намалява нивата на лошия и повишава добрия холестерол, а ефективността му се дължи на чистите природни съставки – висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и Бета-глюкан.

borola
Споделяне