холестерол

Холестерол – въпроси и отговори

Холестеролът има важна роля за правилното функциониране на организма. По своя химичен състав представлява восъчна субстанция, неразтворим във вода. Високите стойности на холестерол в кръвта обаче се посочват като един от водещите фактори, които участват в атеросклеротичния процес.

Кои са основните въпроси, които хората си задават относно холестерола и кои са верните им отговори?

Каква е разликата между холестерол и мазнини?

Холестеролът е изграден от кислород, водород и въглерод.

Структурата му е подобна на тази на мазнините. Мазнините притежават проста дълга верига, а холестеролът е сложна комбинация от пръстени.

Какво количество холестерол трябва да консумираме?

Верният отговор е никакво. Нашият организъм може да го произвежда от всичко – протеини, въглехидрати и мазнини. Ето защо, за да осигурим необходимото количество на организма не е нужно да консумираме храни, богати на холестерол.

В кои храни можем да открием холестерол?

Всяка животинска клетка е източник на холестерол, което означава, че всички продукти от животински произход го съдържат. Някои животински храни като черен дроб, жълтък, мозък, млечни продукти съдържат високо количество холестерол. В растителните храни не се съдържа холестерол.
Как тялото ни произвежда холестерол?

Клетките на черния дроб произвеждат холестерол, чийто количества може да бъдат по-високи от необходимите. За образуването на една молекула холестерол е нужно да се осъществят над 30 химични реакции. Най-важен от тях е процесът при който 3 – хидрокси – 3 метилглутарил – коензим А превръща молекулата HMG – CoA в друга молекула, позната под името мевалонат. Тази стъпка е от определящо значение дали ще се произвежда холестерол или не. Ето защо 3 – хидрокси – 3 метилглутарил – коензим А, отговорен за протичането на тази реакция е от изключително значение за производството на холестерола.

Два основни фактора контролират неговата дейност. Това са:

  • нивата на инсулин в кръвта
  • нивата на холестерол в клетката

Съществува ли връзка между добрия и лошия холестерол?

За да бъде транспортиран към клетките холестеролът се свързва с носещи протеини, като образува с тях липопротеинови комплекси. Те се разделят на три вида в зависимост от съотношението на протеините към мазнините, а именно липопротеини с много ниска плътност (VLDL), липопротеини с ниска плътност (LDL) – лош холстерол и липопротеини с висока плътност (HDL) – добър холестерол. В случай, че количеството на лошия холестерол в кръвта е по-високо той започва да се натрупва по стените на артериите, като постепенно се образува уплътнение (атеросклеротична плака), което стеснява кръвоносния съд.

Кой продукт помага за поддържане на ниски нива на лош холестерол и високи на добрия?

Той се нарича Липибор / Lipibor® – тройна комбинация от природни съставки с комплексен ефект върху липидния профил. Липибор допринася за намаляване нивата на лошия холестерол и повишаване нивата на добрия, като не допуска натрупване на отлагания по стените на кръвоносните съдове.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Споделяне