холестерола

Ползи и вреди от холестерола – бъдете наясно с тях

Много е изписано за холестерола през последните години, особено след откритията през 80-те години, свързващи повишения холестерол (хиперхолестеролемия) с високия риск от сърдечно-съдови заболявания. От този момент нататък усилията на много научни работници се насочиха към разработването на лекарства, с които да се постигне трайно намаляване на холестерола в кръвта. И такива лекарства бяха разработени. Това са статините, които съставляват почти половината от лекарствения пазар в наши дни. Проблемът с високия холестерол обаче все още не може да се счита за решен дори при хората, които се лекуват със статини. На какво се дължи това?

Безспорните ползи от холестерола

Холестеролът е вещество от групата на липидите, което е есенциално за поддържане на живота, т.е. без него не бихме могли да съществуваме. Около 60% от мозъка и нервната ни тъкан е изградена от холестерол. Той трябва да постъпва в организма, за да се поддържа своеобразната холестеролна хомеостаза, т.е. постоянни негови нива в кръвта.

Доказани вреди от холестерола

Доказано е, че високият холестерол в кръвта е рисков фактор за развитие на атеросклероза. Когато нивата на холестерол са високи се стига до отлагане на част от него по стените на кръвоносните съдове и постепенното им запушване. Тук обаче има един важен момент, с който всеки трябва да е наясно, особено хората с висок холестерол, на които предстои лечение за нормализиране на липидния профил.

Добър холестерол и лош холестерол

Разглеждат се два основни типа холестерол в организма – добър (HDL)-холестерол и лош (LDL)-холестерол. Доказано е, че за поддържане на доброто сърдечно-съдово здраве е необходимо да се осигурят ниски нива на LDL-холестерол и високи нива на HDL-холестерол. И точно в това отношение статините се провалят.

Недостатъчната полза от статините

Лекарствата от групата на статините доказано понижават холестерола. Проблемът е, че те намаляват нивата и на добрия, и на лошия холестерол в кръвта, т.е. постига се само частичен ефект. Спира се натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове, но не се подпомага премахването на вече отложената такава (точно това върши т.нар. добър, или HDL-холестерол. Този непълен ефект на статините е причина за това хора, които се лекуват с такива лекарства да продължават да са застрашени от инфаркт, инсулт и др. сърдечно-съдови заболявания. Научните проучвания и медицинските данни сочат, че веществата, които доказано подпомагат повишаването на добрия холестерол са все още много малко. Водещо място сред тях заема ниацин (витамин В3).

Природен продукт който едновременно понижава лошия холестерол и повишава добрия холестерол

Висококачествен стандартизиран екстракт от ниацин е включен в състава на природния продукт Липибор / Lipibor®. Ниацинът е допълнен от поликозанол и бета-глюкан, което прави Липибор с уникален комбиниран състав. Този състав осигурява изключителна ефективност по отношение на понижаване на LDL-холестерола и повишаване на HDL-холестерола. По този начин се понижава риска от опасни последствия от високия холестерол. Липибор е безопасен продукт, който лекарите препоръчват за самостоятелен прием или успоредно със статини за подобряване на тяхната ефективност.

borola
Споделяне