статини

Статини и тяхната природна алтернатива?

Статини – какво представляват?

Статините са лекарствени средства, прилагани за понижаване на холестеролните нива.

Напълно безопасни ли са статините за човешкото здраве?

Заедно с положителните си ефекти статините притежават и няколко отрицателни такива. Това са силно или слабо изразена слабост и болка в мускулите. Когато интензивността на болката е повишена това може да затрудни движението и да се стигне до невъзможност за извършване на ежедневни дейности. Едно от най-тежките усложнения, макар и рядко срещани е т.нар. рабдомиолиза – разрушаване на мускулната тъкан и освобождаване на миоглобин (мускулен белтък) в кръвта.

Вследствие на освобождаването на този белтък се повишава риска от бъбречна недостатъчност, увреждане на черния дроб и болки в мускулите. Тези усложнения от приема на статини може да се наблюдават при повишения им прием, както и вследствие на комбинацията им с други лекарства и дори някои видове храни като грейпфрут. Други странични ефекти на статините са диария, запек, метеоризъм (подуване на корема, вследствие образуване на газове), гадене. Според специалисти честотата на страничните ефекти на статините варира между 5 и 20%.

Можем ли да избегнем изброените негативни ефекти на статините?

Според ново изследване, проведено в Brigham and Woman`s Hospital в Бостън, САЩ, голяма част от пациентите преустановили приема на статини заради негативните им ефекти могат да продължат с употреба на аналогичен продукт за понижаване на холестерола.
За да стигнат до направените изводи американските специалисти правят анализ на медицински данни от 108 000 пациента, приемали статини за периода 2000 – 2008 г. Установено е, че за този период 57 000 пациента временно прекратяват употребата на статини, а 11 000 спират приема им поради негативните им ефекти.

Знаете ли обаче, че съществува аналог на статините, който не притежава странични ефекти. Той се нарича Липибор. Липибор съдържа три доказано ефективни съставки при високи нива на холестерол, които имат взаимно допълващо се действие по отношение на понижаването му – ниацин, бета глюкан и поликозанол. Употребата на Липибор е успешен естествен метод за преодоляване на страничните ефекти на статините, подарен ни от природата.

borola
Споделяне