Зависят ли холестеролните нива от промяната на сезона?

По време на изследване на холестеролните нива, специалисти от бразилска клиника установяват, че те варират спрямо промяната на сезона. Нивата на лошия холестерол – LDL, се увеличава по време на по-хладните дни от годината, т.е през зимният сезон например. Добрият холестерол пък покачва нивата си през лятото.Тези данни могат да дадат логично обяснение на въпроса защо през зимата се повишават случаите на настъпване на летален изход, вследствие на сърдечносъдови инциденти.

Eдин от лекарите, занимаващи се с анализ на получените резултати – д-р Фелипе Моура, смята, че това е знак както за наблюдаващите медицински специалисти, така и за пациентите с проблеми с холестерола, да не се успокояват от добрите резултати от изследванията на холестеролните нива, получени през лятото. Според него измерванията на холестеролните нива, които се провеждат всяка година също не са достатъчно достоверни и е необходимо да се обмисли как може контролът над плазмените липиди да стане по-редовен и строг.

Според учените основната причина за вариацията на холестеролните нива през различните сезони се крие в пониженото количество слънчева светлина, което получаваме през зимата. Намаленият синтез на витамин D, който се синтезира в кожата, благодарение на престоя под слънчевите лъчи е възможно да нарушава здравословното съотношение между добрия и лошия холестерол. Известно е, че една от функциите на витамин D е да подпомага поддържането на безопасна за организма ни взаимовръзка между нивата на двата вида холестерол.

Според мнението на д-р Фелипе Моура, за разлика от хората, живеещи в Бразилия, която се характеризира със субтропичен и тропичен климат, вариациите на холестеролните нива, вследствие на смяната на сезоните са по-силно изразени при хората, които живеят в страни със студен или умерен климат.

Как можем да поддържаме здравословно съотношение на холестеролните си нива, въпреки неизбежната промяна на сезоните.
Независимо от това дали е пролет, лято, есен или зима, с приема на природния продукт Липибор, Вие ще си осигурите надеждно поддържане на ниски нива на лошия холестерол и високи на добрия. По този начин Липибор Ви предпазва от различни сърдечно-съдови инциденти по всяко време от годината.

borola
Споделяне