добрия холестерол

Лесни начини за повишаване на добрия холестерол

Защо трябва да се стремим към повишаване на добрия холестерол?

Добрият холестерол (HDL) помага на организма да преодолее по-лесно различни възпаления, оказва протективен ефект срещу болестта Алцхаймер, подпомага контрола над лошия холестерол, понижава риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и др.
Добрата новина е, че съществуват няколко изключително лесни начина за повишаване на добрия холестерол, от които може да се възползва всеки един от вас.

Кои са те?

Понижете телесното си тегло

Затлъстяването и понижените нива на добрия холестерол са взаимосвързани. Не е нужно обаче да се измъчвате с драконови диети. Можете да постигнете здравословно отслабване чрез придържане към балансиран хранителен режим. Важно е да запомните, че разделянето с всеки три килограма телесно тегло ви доближава с още една крачка към постигането на високи нива на добрия холестерол.

Раздвижвайте се

Всекидневната 30 – минутна разходка ви гарантира увеличаване на високия холестерол с цели 9%. За да се случи това обаче е нужно разходката да бъде с интензивно темпо. В случай, че нямате възможност да си я позволите всеки ден, може да се занимавате с аеробика два – три пъти седмично, по 30-45 минути. Колкото по-усилено се занимавате с нея, толкова повече понижавате риска от сърдечно-съдови заболявания.

Увеличете приема на витамини от група В

Употребата на два витамина от група В – пантотенова киселина (В5)и ниацин (В3) помага за повишаване на добрия холестерол.

Как да си набавите тези витамини?

Хранителните продукти, които съдържат витамин В5 са суровия яйчен жълтък, млечно-киселите продукти, бъбреците, черния дроб, бирената мая, овесените ядки, фъстъците, пилешкото месо, рибата, пълнозърнестия хляб. Витамин В3 се съдържа в телешкото месо, червения пипер, сушените домати, оризовите и пшеничните трици и др.

Какво да правим ако не сме привърженици на тези храни или се храним нерационално?

Решението в тези случай се нарича Липибор. В природния продукт Липибор се съдържат високи количества ниацин, чийто благоприятен ефект върху добрия холестерол се усилва от бета глюкан и поликозанол. Всички съставки на Липибор са с научно доказан ефект за постигане и поддържане на здравословни нива на добрия, лошия и общия холестерол.

borola
Споделяне