Високите нива на “добър” холестерол понижават риска от ракови заболявания!

Холестеролът представлява градивен компонент на клетъчната мембрана, който играе важна роля за правилното функциониране на клетките в нашия организъм. Освен това той участва и в състава на някои хормони, витамин Д и жлъчни киселини.

За да бъде транспортиран към клетките холестеролът се свързва с носещи протеини, като образува с тях липопротеинови комплекси. Те се разделят на три вида в зависимост от съотношението на протеините към мазнините, а именно липопротеини с много ниска плътност (VLDL), липопротеини с ниска плътност (LDL) – т.н. “лош” холстерол и липопротеини с висока плътност (HDL) – т.н. “добър” холестерол.

Какво можем да кажем за нивата на “добрия” холестерол в кръвта?
Според американско проучване високите нива на “добър” холестерол в кръвта понижават риска от развитие на ракови образувания. Американските учени от Tufts Medical Center, в Бостън, Масачузетс съсредоточават усилията си върху установяване на връзката между нивото на холестерола в кръвта и опасността от формиране на нови туморни образувания. Учените анализират резултатите, получени от 24 отделни изследвания. По време на тях 76 265 пациенти са подлагани на терапия за намаляване нивата на липидите.

Доказано е, че риска от развитие на ракови заболявания е обратно пропорционален на нивото на “добрия” холестерол в кръвта. Освен това повишените му нива намалява значително опасността от развитието на рак.

“Добрият” холестерол може да бъде повишен чрез употребата на определени храни като макадамия, сьомга, бяла риба, миди, стриди, раци, скариди и др. Освен това съществува и природен продукт, за който е доказано, че влияе върху нивата на холестерола в кръвта, като понижава “лошия” холестерол за сметка на “добрия” холестерол.

Липибор е балансирана комбинация от бета глюкан, ниацин и поликозанол и гарантира ефективен контрол на холестерола. За разлика от синтетичните лекарствени средства той може да се приема продължително време (6-8 до 12 седмици), тъй като не притежава странични ефекти.

borola
Споделяне