Висок холестерол - рискови фактори, превенция и лечение

HDL – холестерол – как да го тълкувате?

Холестеролът е като проблемите – всеки го има, но не при всеки той предизвиква сериозни последствия. В последните години обаче значително нараства броя на хората, включително деца, за които високите стойности на холестерол в кръвта започват да се превръщат в сериозен здравен проблем. Като профилактична мярка все повече хора започват да следят нивата на холестерола си, за да могат да отреагират своевременно, ако се окаже, че показателите му са извън норма. Разглеждайки резултатите си много от пациентите се объркват сред многото съкращения и непознати означения на отделните показатели, а HDL – холестерол e абревиатура, която без лекарско обяснение трудно може да се разбере.

Какво означава HDL – холестерол?

Холестеролът в тялто ни се синтезира самостоятелно в черния дроб или се усвоява от храната, след което се транспортира до черния дроб. В този орган холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци, образувайки т.нар. липопротеидни комплекси. В такава форма той навлиза в кръвта и се пренася към всички телесни клетки. При различни болестни състояния и нарушения в обменните процеси е възможно холестеролът да се отдели от тези комплекси преди да е достигнал до клетките. В такива случаи той се натрупва по стените на кръвоносните съдове във вид на плака, която намалява просвета им и затруднява преминаването на кръвта през тях. Организмът ни има естествени защитни механизми, с които реагира на тази опасна тенденция и “отлепва” въпросните плаки, връщайки холестерола в черния дроб. Това става с участието на други транспортни белтъци. Те свързват отложения по стените на съдовете холестерол, образувайки т.нар. липопротеини с висока плътност (High Density Lipoproteins) или накратко HDL.

Показателят, който в изследванията фигурира като HDL – холестерол показва именно нивата на холестерола, отлепен от стените на съдовете и подготвен за връщане към черния дроб. Намаляването на отложената по съдовете холестеролна плака е свързано със значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания – атеросклероза, високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и прочее. Именно това е причината липопротеините с висока плътност (HDL) да се означават и като добър холестерол. Разглежда се един допустим минимум – 1 ммол/л за нивата на добрия холестерол в кръвта. За нормални се считат стойностите над този минимум. Показател над 1 ммол/л показва, че достатъчно количество холестерол се връща към черния дроб, а не се отлага върху стените на кръвоносните съдове.

Важно ли е да се поддържат нивата на добрия холестерол над допустимия минимум?

Да. Достатъчно високите нива на добрия холестерол са един от двата важни показателя, сочещи, че рискът от атеросклероза и споменатите по-горе нейни последствия е много нисък. Другият показател, който трябва да се съблюдава е ниската стойност на LDL – холестерола, това е холестеролът, който се транспортира от черния дроб с кръвта и се пренася към клетките. Ниски стойности на този показател също показват нисък риск от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Как може да се поддържат успешно тези стойности в норма?

Едно от условията е чрез балансирано хранене и избягване на всички повишаващи холестерола храни. Това обаче е трудно постижимо и на практика невъзможно условие. Затова хранителният режим е просто допълнение към основната стъпка, която може да гарантира нормализиране на холестеролните нива – прием на Липибор. Този природен продукт е помогнал на много хора и е върнал вярата в силата на природните съставки. С приема на природния продукт Липибор се намалява нивото на лошия холестерол и се повишава нивото на добрия HDL – холестерол – гаранция за нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

borola
Споделяне