Кои са петте вида храни, които повишават “лошия” холестерол?

Първото нещо, за което се сещат повечето хора, когато чуят за храни, повишаващи холестерола са яйцата. Това обаче не е съвсем така. Все повече учени са категорични, че яйцата не са толкова “опасни”, колкото храните, които съдържат наситени мазнини. Ето някои от тях, чиято консумация може да повиши значително нивата на “лошия” холестерол в организма и които са богати на тези мазнини.

1. Млечни продукти – наред с всички полезни вещества (калций, витамини, минерали и др.), които се съдържат в млечните продукти, високомаслените от тях са богати и на наситени мазнини. Специалистите са на мнение, че хората с високи нива на холестерол трябва да консумират млечни продукти, които са с ниско съдържание на мазнини.

2. Пици и бургери – любимите на всички пици и бургери се оказва, че не са много добър избор, тъй като съставките, които се използват за направата им съдържат високи нива на наситени мазнини. Ако все пак толкова много обичате тези храни и не може да се лишите от тях се опитайте да ги приготвяте с повече зеленчуци.

3. Пуканки – пуканките са едни от най-опасните храни за хора, които имат проблеми с нивата на “лошия” холестерол. Обикновено тези, които се продават масово в търговските вериги съдържат палмова мазнина, богата на наситени мазнини.

4. Пай, кексове и сладки – повечето пайове и сладкиши са приготвени с много масло, сметана, сирене и пълномаслено мляко. Ако не можете да се откажете от тях, се опитайте да ги консумирате възможно по-рядко.

5. Палмово и какаово масло – за съжаление все повече храни съдържат палмова мазнина. Единственото което може да се направи, за да бъдат избегнати тези храни е да четете по-внимателно етикетите на продуктите. С така харесвания от всички шоколад също не бива да се прекалява заради какаово масло в състава му.

Ако все пак спирането на изброените храни представлява трудност за вас, можете да регулирате нивата на холестерола си с естествени продукти. Липибор представлява перфектна комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан. Приемът на Липибор намалява нивата на “лошия” холестерол и повишава тези на добрия, като не допуска натрупването на отлагания по стените на кръвоносните съдове.

borola
Споделяне