HDL холестерол

HDL холестерол – лоши новини за добрия холестерол

Десетилетия наред медицински специалисти препоръчват поддържането на ниски нива на LDL холестерол и високи нива на HDL холестерол. И в действителност е неоспорим фактът, че нормалните стойности на холестерол в кръвта са от жизнено значение за здравето и правилното функциониране на много процеси в организма. Практически холестеролът е съставна част от клетките в цялото тяло. Но все по-нарастващото количество данни по темата поражда съмнение у учените за „добротата“ на високите нива на HDL холестерола.

Проучване за „добротата“ на HDL холестерола

В скорошно проучване, проведено от изследователи от Харвард и болницата в Масачузетс, са анализирани сериозни нови данни от генетична информация. В него е установено, че хората, които са наследили ДНК с натурално високи нива на HDL холестерол, не страдат по-рядко от сърдечни заболявания в сравнение с хора, чиито гени им осигуряват значително по-ниски нива на добър холестерол.

От дълго време поставям под съмнение твърдението, че HDL е недвусмислено „добър“ холестерол“, коментира д-р Р. Джеймс Барнард от Университета по Интегративна биология и физиология и автор на повече от 190 научни труда относно начина на живот и заболяванията.

Какви са нормалните граници на “добрия” HDL холестерол?

Изучавайки популациите по света, където сърдечните заболявания са рядкост, учените открили, че при тях нивата на LDL (лошия) холестерол в действителност са ниски, но също така и нивата на HDL (добрия) холестерол също не са високи – често варират между 20 и 30 mg/dL.

Нови данни за „добрия“ HDL холестерол

Друго скорошно проучване доказва, че качеството на HDL холестерола в кръвта може да се променя. Диета, богата на наситени мазнини, може да застраши способността на HDL холестерола да ни защитава от увреждания в артериите и това го превръща от „добър“ (с противовъзпалителен ефект) в „лош“ (създаващ предпоставка за инфекции) холестерол.

Извод – не се тревожете за количеството HDL холестерол, а по-скоро за неговото качество

Фокусирайте се върху понижаване нивата на лошия LDL холестерол и не се притеснявайте за HDL холестерола“, съветва д-р Барнард.

За понижаване нивата на лошия холестерол от най-голямо значение е храната, която слагате на трапезата си. Намалете приема на наситени мазнини, хидрогенирани мазнини, трансмазнини и захар и повишете приема на диетични фибри под формата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни.

А що се отнася до HDL холестерола, нещата са малко по-сложни. Необходими са още изследвания – учените трябва да наблегнат на повече проучвания относно качеството на добрия холестерол, а не само на количествени изследвания. Трябва да се установи и кога е най-вероятно той да създава предпоставка за възпалителни процеси и дали подобряване на качеството на HDL холестерола защитава от сърдечни заболявания. Всичко това предстои да разберем в следващите години. А за момента може да се доверим на качествени природни продукти, създадени с грижа за здравословните нива на липиди в кръвта.

Липибор / Lipibor® е чудесно средство за постигане на здравословни нива на холестерола и триглицеридите и по никакъв начин не може да ни навреди.

Този висококачествен природен продукт съдържа еликсир от натурални съставки – Policosanol (Поликозанол), Niacin (Ниацин) и Beta-glucan (Бета-глюкан), които поддържат нивата на холестерол в здравословни граници и предпазват от заболявания като атеросклероза.

 

borola
Споделяне