висок лош холестерол

Висок лош холестерол или нисък добър – кое е по-опасно?

Бързата реакция за понижаване на висок лош холестерол се счита за най-важната мярка за намаляване на сърдечно-съдовия риск. Именно в тази насока действат болшинството от ползваните днес медицински продукти. Данните от мащабно проучване сред над 600 хиляди души обаче поставят на дневен ред един въпрос, който вълнува все повече специалисти по сърдечното здраве. Това е въпросът: коя е по-важната стъпка за намаляване на сърдечно съдовия риск при хора с проблемен липиден профил – дали е по-добре да се търси понижаване на лошия холестерол или повишаване на добрия холестерол?

Въпросът е изключително актуален днес, когато повечето лекарства за висок холестерол понижават лошия, но не повишават добрия холестерол. Според специалистите от Американския Колеж по Кардиология, провели горепосоченото проучване, най-голямо доверие заслужават продукти, които успяват едновременно да комбинират и двете действия.

Висок лош холестерол – здравни рискове

Като лош холестерол (LDL-холестерол) се означава този, който се изнася от черния дроб и посредством кръвта се разнася до телесните клетки, за които е изключително важен.

Висок лош холестерол се отчита в случаите, когато произведеният от черния дроб или усвоен от храната холестерол е повече от необходимия за клетките. Тогава те не усвояват цялото количество холестерол в кръвта и неусвоените липиди се отлагат по стените на кръвоносните съдове, формирайки т.нар. атеросклеротични плаки.

Висок лош холестерол, срещу който не се предприемат мерки, може да провокира следните последствия:

  • повишено отлагане на липидни плаки по стените на кръвоносните съдове
  • нарушено оросяване на крайниците
  • запушване на важни артериални съдове
  • повишаване на риска от възпаление на съдовете, инфаркт и инсулт
  • по-висок риск от жлъчно-каменна болест
  • Нисък добър холестерол – рискове за здравето

Като добър холестерол най-общо се означава този, който се връща с кръвта в черния дроб и не се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Отчитането на нисък добър холестерол при кръвни изследвания също носи рискове за здравето. При това тези рискове са не по-малки, отколкото при висок лош холестерол.

Трайно ниският добър холестерол може да доведе до:

  • атеросклероза
  • инфаркт и инсулт
  • някои форми на злокачествени заболявания

Природно средство за едновременно понижаване на лошия и повишаване на добрия холестерол

Природният продукт Липибор / Lipibor® предлага уникална комбинация от 3 взаимно допълващи се съставки – поликозанол, ниацин и бета глюкан. Съвместното действие на трите съставки осигурява ефектът, който според учените е най-важен за поддържане на сърдечно-съдовото здраве – понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол.

Липибор предлага изцяло природна алтернатива на лекарствените продукти за регулиране на липидите в кръвта. Съчетан с рационална диета и поддържане на нормална физическа активност, приемът на Липибор помага за трайно овладяване на холестерола при пациенти на всякаква възраст, включително диабетици.

 

borola
Споделяне