висок холестерол

Кое е най-ранното усложнение от високия холестерол?

Неведнъж сме посочвали, че трайното поддържане на висок холестерол създава риск от поява на животозастрашаващи състояния като хипертония, инфаркт и инсулт. За да допълним информацията за холестерола, в предходна публикация посочихме как той повишава риска от Алцхаймер. В настоящия материал ще придадем завършен облик на представата за високия холестерол като представим най-важната му особеност. Ще посочим кой е първият симптом, по който да се ориентирате, че имате проблеми с холестерола.

Проблеми с оросяването на крайниците – сигнал за висок холестерол

При установяване на хипертония (високо кръвно налягане) на пациентът се препоръчва изследване на липидния профил на кръвта. Хипертонията обикновено е първият сериозен симптом на висок холестерол. Проблемен холестерол обаче може да се установи на още по-ранен етап, при наличието на едно често подценявано оплакване.
Според много специалисти първият сигнал на висок холестерол е развитието на периферна съдова болест. Тя се проявява с увреждане на по-малките кръвоносни съдове в периферните зони на тялото, най-вече тези на крайниците. Предизвиква характерни и разпознаваеми оплаквания като:

  • студени крака и ръце
  • мравучкане и тръпнене на крайниците
  • сърбеж и пареща болка в крайниците

Как високият холестерол провокира тези оплаквания?

Важно е да се отбележи, че здравен риск има само при високи стойности на лошия холестерол. В изследванията той се означава като LDL-холестерол. Високите стойности на добрия, или HDL-холестерол не са опасни.
Връзката между лошия холестерол и периферната съдова болест се обяснява с отлагането на липидни плаки по съдовите стени. При висок лош холестерол с кръвта към периферните зони на тялото се насочват повишено количество липидни продукти. Достигайки до по-малките съдове на крайниците тези продукти се отлагат по стените им и постепенно ги запушват. Затрудненото кръвоснабдяване в засегнатите зони е в основата на характерните оплаквания при периферна съдова болест. Поради всичко това, появата на подобни оплаквания трябва да насочва към изследване на холестерола.

Как да се справите с високия холестерол?

При установен висок холестерол трябва да се вземат необходимите мерки. Като надеждна първа мярка може да се разчита на приема на Липибор / Lipibor®. Комбинацията от ниацин, поликозанол и бета глюкан в него помага за намаляване на лошия холестерол само в рамките на няколко седмици. В допълнение се намаляват и триглицеридите и се увеличава добрия холестерол. Постига се траен и надежден контрол върху липидния профил на кръвта.

 

borola
Споделяне