лош холестерол

Липибор – добър избор срещу лош холестерол

Самостоятелно или в комбинация със затлъстяването, диабета и други опасни състояния, високият холестерол е основен рисков фактор за поява на животозастрашаващи състояния като инфаркт и инсулт. В най-голяма степен опасността идва от високия лош холестерол. Той се превръща във все по-разпространен здравен проблем.

Какво е лош холестерол?

Като лош холестерол се означава този тип холестерол, който се изнася от черния дроб и чрез кръвта се транспортира към всички телесни клетки, за които изпълнява ролята на незаменим структурен компонент. В кръвта той се пренася от специфични транспортни белтъци, с които формира т.нар. липопротеини с ниска плътност и официално се означава като LDL-холестерол.

Защо е “лош” лошият холестерол?

Означава се като лош поради потенциално опасното влияние, което има ако не се достави до клетките, а се отложи по стените на кръвоносните съдове. Колкото по-високи са нивата на лошия холестерол, толкова рискът да се отложи в съдовете и постепенно да ги задръсти е по-голям. Опасността е най-осезаема при хора, които консумират голямо количество транс-мастни киселини. Тези киселини блокират достъпа на холестерол до клетките и водят принудително до неговото отлагане в кръвоносните съдове.

Кога се повишава лошият холестерол в кръвта?

Черният дроб може сам да синтезира голяма част от необходимия на клетките холестерол, ползвайки липидите, усвоени при преработването на храната в стомашно-чревния тракт. Много често обаче продуктите, с които се храним са изключително богати на холестерол, което води до буквално “пресищане” на кръвта с това съединение. Продължителното приемане на подобни храни води до хронично поддържане на висок лош холестерол в кръвта и значително нарастване на риска от запушване на важни кръвоносни съдове, развитие на атеросклероза, последвана от инфаркт, инсулт или други опасни здравни последици.

Кой е най-застрашен от повишени нива на лош холестерол?

От опасно покачване нивата на лош холестерол е застрашен на практика всеки, включително децата. Това се дължи на заседналия начин на живот и приемането на най-различни вредни и прекалено мазни храни.
Според специалистите хората над 45-годишна възраст и особено жените във и след менопауза задължително трябва да изследват нивата на холестерола си поне веднъж годишно.

Как да нормализирате холестерола си и да се предпазите от усложнения?

Успешно контролиране на лошия холестерол може да се постигне с рационално хранене, повишаване на физическата активност и прием на природния продукт Lipibor®/Липибор.

Много специалисти и пациенти, които са се доверили на Lipibor®/Липибор споделят за изключително позитивния ефект на този продукт върху понижаването на лошия холестерол. Освен това той действа и като тромбоцитен антиагрегант – предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на тромби и по този начин значително минимизира допълнителните рискове за здравето, породени от високия холестерол.

borola
Споделяне