холестерол

Искате ли да имате тотален контрол над холестерола?

От много хора холестерола е окачествяван като “тих убиец” като това заслужено определение не е случайно придобито. Всеизвестен факт е, че повишените нива на лош холестерол (или LDL – холестерол) е един от основните рискови фактори за развитието на атеросклероза – заболяване причинено от отлагания в артериите, вследствие на което те стават по-тесни и твърди. По този начин се увеличава опасността от инсулт и инфаркт.

Според кардиолозите никой от нас не би могъл да се застрахова от сърдечно-съдов инцидент в бъдеще. Единственото което можем да направим е да се постараем да сведем този риск до минималните му стойности. А един от начините за осъществяването на това е чрез понижаване на нивата на лошия холестерол и повишаване на добрия (HDL – холестерол).

Следните няколко съвета ще Ви помогнат да се справите с тази сложна на пръв поглед задача.

  • Според специалисти за намаляването на холестеролните нива в кръвта е необходимо да се увеличи физическата активност. Ако повишените холестеролни стойности се наблюдават у млади хора, то препоръчителното време за такава е най-малко 1 час и може да включва скачане на въже, джогинг, колоездене, аеробика и други. Ако високите холестеролни нива са открити при възрастни хора, то тогава учените препоръчват същия режим на физическа активност с изключение на случаите, когато става дума за хора, прекарали коронарни инциденти и инсулти, болни със сърдечна недостатъчност или артериална хипертония. В изброените случаи е подходящо да се практикува физическа активност в рамките на 30-60 минути, като е добре в нея да се включва бавно ходене. По този начин се избягва възникването на евентуални усложнения, вследствие на изброените заболявания.
  • Друг начин за контрол над нивата на холестерола е чрез прием на докозахексаенова киселина, влизаща в състава на омега – 3 мастните киселини. Редовната й употреба води до понижаването на лошия холестерол и съответно до увеличаване на добрия. Докозахексаеновата киселина се съдържа в храни като риба тон, сардина, сьомга, орехи и др.
  • Още един начин за осъществяване на ефективен контрол над холестерола е употребата на природния продукт Липибор. Липибор съдържа ефективна комбинация от поликозанол, бета глюкан и ниацин. Всяка една от тези съставки има доказан регулиращ ефект върху холестеролните нива, като приети в комбинация, те взаимно усилват действието си.
borola
Споделяне