холестерол

Бобови култури, риба и Липибор срещу лош холестерол

Според канадски учени, ако употребяваме всеки ден по 1 порция грах, варен боб, нахут или леща ще успеем да намалим по здравословен начин нивата на лошия холестерол в кръвта си.
Резултати от проведени 26 клинични проучвания, в които участват 1037 жени и мъже, голяма част от които на средна възраст, сочат, че бобовите растения оказват особено благоприятен ефект върху сърцето, а техният ежедневен прием понижава нивата на лошия холестерол с 5%.
Една част от доброволците, участвали в изследването, били в отлично здравословно състояние, а останалите се оплаквали от проблеми със сърцето.

Според авторите на проведеното изследване, от болницата “Сейнт Майкъл” в Торонто, намаляването на нивата на лошия холестерол, вследствие на ежедневната консумация на тези хранителни продукти, води до понижаване на опасността от развитие на сърдечносъдови заболявания. Учените уточняват, че една порция се равнява на ¾ чаша. Освен това припомнят, че бобовите растения имат много ползи за здравето заради ниския си гликемичен индекс. Това означава, че организмът ги усвоява бавно и че осигуряват енергия на организма за дълго време. Освен това в бобовите храни не са богати на мазнини, за сметка на високото си съдържание на фибри, минерали, протеини и витамини.

Ето защо бобът, лещата, нахутът осигуряват продължително чувство за ситост и предотвратяват приема на храни които биха повишили нивата му като сладкиши и други.
Според наблюденията на учените обаче хората не приемат достатъчно бобови продукти, въпреки техните безспорни ползи за човешкото здраве. Можем да увеличим тяхното присъствие на трапезата ни, като ги включим в състава на супите, салатите и др.

Редовното присъствие на риба в менюто ни също е един от най-подходящите начини за контрол над холестеролните нива и за намаляване на опасността от сърдечно-съдови заболявания. Според учените мазнината, съдържаща се в нея е по-различна от тази, която се съдържа в тази на останалите животни – а именно – омега 3 мастни киселини, които спомагат за понижаването на лошия холестерол и увеличаването на добрия.

Според спецалисти, ако хората са изложени на опасност от развитие на сърдечносъдови заболявания е препоръчително да употребяват риба най-малко два пъти седмично. В тези случай, ако рибата не е сред любимите храни на човека е добре той да прибегне до приема на добавки, които са предварително предписани от специалист.

Липибор е още едно от подходящите средства за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия, благодарение на тройната си комбинация от поликозанол, бета глюкан и ниацин, които имат научно доказано действие по отношение на поддържането на холестерола в здравословни граници.

borola
Споделяне