Холестерол – колко вида познаваме?

Думата холестерол произилиза от гръцкия термин за жлъчка (chole), прилагателното за твърд (stereos), и наставката “ол” за алкохол. През 1784г., в жлъчни камъни, учените откриват холестерола в твърдата му форма.
Холестеролът представлява блед восъкоподобен липид, който не се разтваря във вода, и който се произвежда от черния дроб. Тъй като не притежава свойството да се разтваря и в кръвта, за да се придвижи в посока към клетките и впоследствие да бъде изхвърлен от тях,

холестеролът има нужда от преносител. Това са носещите протеини, с които той формира липопротеинови комплекси. Те представляват няколко вида, според количеството на протеините и мазнините, съдържащи се в тях.

Колко вида холестерол познаваме?

  • Липопротеини с ниска плътност – известни са под името “лош холестерол (LDL). Липопротеините с ниска плътност осъществяват транспорта на холестерола, произвеждан от черния дроб в посока към клетките. Когато количеството на този тип липопротеини в кръвта обаче е повишено до клетките се доставят по-големи количества от него, като тези, които са излишни се отлагат, с течение на времето, в артериалните стени. По този начин се формира артериална плака, чието увеличаване води до запушване на кръвоносния съд. Това от своя страна е причина за опасни за живота сърдечносъдови проблеми. Всички тези процеси изясняват произхода на името на този тип холестерол – “лош”.
  • Липопротеини с висока плътност – известни още като “добър” холестерол (НDL). Липопротеините с висока плътност имат точно противоположната функция на тези с ниска плътност – те транспортират холестерола от клетките към черния дроб, който има задачата да го преработи. Добрият холестерол служи за поддържане на доброто състояние на вътрешния слой на кръвоносните съдове (ендотела) като по този начин играе важна роля за предотвратяването на риска от атеросклероза.
  • Липопротеини с много ниска плътност (VLDL) – този тип липопротеини служат за транспортиране на триглицериди и холестерол. Формират се в черния дроб при консумация на храна, с високо съдържание на въглехидрати. Количеството на липопротеините с много ниска плътност в кръвта е повишено при някои заболявания като диабет тип 2, затлъстяване и други.
  • Триглицериди – това са едни от основните мазнини в кръвта. Както вече стана ясно, те се транспортират в кръвта, благодарение на липопротеините с много ниска плътност. Формират се, вследствие на повишен прием на мазнини или излишен калориен прием. Високото им количество в кръвта е рискова предпоставка за проблеми от сърдечносъдов характер.

Специалистите са единодушни, че добрият контрол над всички видове холестерол в кръвта е ефективен начин за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания, а в някои случаи дори и на фаталния изход от тях. Липибор е ефективна природна комбинация от бета глюкан, поликозанол и ниацин, създадена специално за тези от нас, които държат да избегнат всички “клопки”, които холестеролът “залага” на здравето ни. Липибор е средство, което понижава и контролира нивата на VLDL и LDL – холестеролите като освен това друго основно предимство за здравето му е увеличаването на HDL – холестерола.

borola
Споделяне