Атеросклероза – развитие, симптоми, фактори, профилактика, лечение

Атеросклероза – патологично състояние, при което по стените на големи и средни кръвоносни съдове се появява атероми (атеросклеротични плаки), които стесняват лумена на съда. Въпреки успехите на медиците при лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза продължава да е причина за летален изход или инвалидизиране.

Развитие на атеросклероза

В случай на възникване на атеросклероза се повреждат големи и средни артерии, които снабдяват с кръв крайници, сърце, бъбреци, мозък и други жизнено важни органи.
Прогресиращата атеросклероза води до стесняване и загуба на еластичност на стените на кръвоносните съдовете.

Днес съществуват две теории, които обясняват появата на атеросклероза.

Първа теория: Високото ниво на холестерол в кръвта поврежда артериалните стени. Това състояние води до натрупване на холестерол и други липиди по стените на кръвоносните съдове.

Втора теория: Токсичното въздействие или участието на имунната система оказват влияние от повторно нарушение на повърхността на съдовите стени. При нарушена цялост на стените на кръвоносните съдове, започват да се депозират липиди по стените на важни артерии.

По време на развитие на атеросклероза започва възпаление, в което участват белите кръвни телца, моноцити, макрофаги и лимфоцити. Активността на моноцитите и тяхното движение в просвета на съда в стените на артериите провокира развитие на атеросклероза. Моноцитите се трансформират в мастни клетки, които започват да натрупват холестерол и други липиди.
Колкото повече липиди се натрупват, толкова повече се увеличават мастните клетки, в резултат на което по стените на артериите се образуват атероми, които стесняват лумена на артериите.

Причината за възникване на атеросклероза може да бъде инфекция, предизвикана от някои бактерии, като хламидия пневмония, която се локализира в белите дробове и причинява пневмония, или от хеликобактери пилори, която се явява причина за възникване на гастрит и язва на стомаха.
Атеромите често възникват в тези части на артериите, които изпитват силно хемодинамично натоварване, което е резултат от повишен приток на кръв (напр., в разделителната зона на сънните и илиачните артерии).

При развитие на атеросклероза, артериалните стени губят своята еластичност. Колкото по-голям става атерома, толкова по-тесен се оказва просвета във вътрешността на съда.
С течение на времето в атерома се натрупва калций, който прави стената на кръвоносния съд по-крехка и тънка, като по този начин се увеличава риска от нараняване и разкъсване. Ако атеросклеротичната плака се разкъса, е много вероятно да възникне тромбоза, както и фрагментация и последваща миграция на частици атероми и тромб заедно с кръвния поток в артериалната система.
Нарушената циркулация на кръвта може да доведе до дисфункция на жизнено важни органи като черен дроб, бъбреци, сърце, мозък и др.

Симптоми на атеросклероза

Обикновено при атеросклероза няма ясно изразена симптоматика, докато съдовете не се свият до критичен размер 70 на сто от първоначалния им вид. Ако развитието на атеросклероза предизвика стесняване на коронарните артерии, които снабдяват сърцето с кръв, пациента започва да изпитва болка в гърдите (стенокардия). Прекратяването на кръвния поток и появата на тромбоза в една от коронарните артерии води до инфаркт на миокарда.
Атеросклероза може да започне с нарушение в сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност, които представляват опасност за живота.
В случай на нарушен кръвоток в кръвоносните съдове на главния мозък, има риск от възникване на инсулт.
Стеснението на лумена на кръвоносните съдове, които обезпечават долните крайници, води до припадъци и накуцване.

Нарушената циркулация на кръв в артериите на бъбреците може да доведе до бъбречна недостатъчност или злокачествена артериална хипертония.
Колкото повече прогресира атеросклерозата и съдовият просвет се свива, толкова по-нарушено ще е кръвоснабдяването на тъкани и органи. В този случай клиническите симптоми на прогресивната атеросклероза стават по-изразени.
Болката се явява един от индикаторите на недостатъчно снабдяване на тъкани и органи с кислород. Колкото повече нараства физическото натоварване, толкова по-голяма е потребността на органите и тъканите от кислород. Поради нарушеното кръвообращение, органи и тъкани не получават необходимите им полезни вещества и кислород. С увеличаване на физическата активност, болката става все по-ясно изразена.

Фактори, които влияят на появата на атеросклероза

  • повишен холестерол в кръвта;
  • тютюнопушене;
  • наднормено тегло;
  • диабет;
  • хипертония;
  • физическа инертност;
  • хомоцистеинемия.

Профилактика

За да се предотврати развитието на атеросклероза, трябва да се обърне специално внимание на фактори като тютюнопушене, висок холестерол в кръвта, наднормено тегло и липса на физическа активност.

Как се идентифицира съд, повреден от атеросклероза?

Лекарят може да постави на пациент диагноза „атеросклероза“ само след като той премине през следните процедури:

  • медицински преглед;
  • сбор от оплакванията на пациента и данни от анамнезата;
  • компютърна томоангиография;
  • рентгенова ангиография с използване на контрастни вещества;
  • доплеровско ултразвуково изследване;
  • магнитно-резонансна томография

Методи на лечение на атеросклероза

Към днешна дата съществуват два метода за лечение на атеросклероза: консервативен и хирургически.
При консервативният метод акцентът пада върху медикаментозно лечение на пациента, а при хирургическия – до радикална операция или минимално инвазивни техники.
Методиката за лечение на атеросклероза зависи от местоположението на повредения съд, както и от степента на неговото увреждане.
Методът на лечение се избират от лекаря, като се изхожда от данните на пациента.

borola
Споделяне