Висок холестерол? Не изпадайте в паника. Научете как да предотвратите здрвословните рискове! (част 3)

В първите две части на статията хвърлихме светлина по въпроса кои са основните правила за хранене, които хората с повишени холестеролни нива трябва да спазват, с цел предотвратяване на сериозни заболявания като сърдечно-съдовия риск. По-специално внимание отделихме на ролята на фибрите, които са препоръчителни за консумиране и наситените мастни киселини, които трябва да се избягват. В настоящата трета и последна част на статията ще отговорим на въпроса “Кои са храните, които съдържат наситени мастни киселини?” както и кои са останалите правила при храненето, целящо намаляване на нивата на високия холестерол и предотвратяване на здравословния риск, вървящ ръка за ръка с тях.

Както Ви обещахме в края на втората част, представяме Ви храните богати на наситени мастни киселини. Това са сметаната, млечните продукти с висока масленост – кашкавали, сирена, извара, масло, йогурт, тлъстите меса като свинското например. За да регулирате високите холестеролни нива е необходимо да се прекрати употребата на транс-мазнини (растителни мазнини, които са получени чрез добавяне на водород) или познати още като хидрогенирани мазнини. Защо следва те да бъдат избягвани? По време на хидрогенирането, една част от тях се преобразуват до наситени мастни киселини, които както уточнихме повишават нивата на холестерола.

Храните, които съдържат хидрогенирани мазнини, за съжаление са едни от най-любимите и апетитни за много хора пържени картофи, шоколади, бисквити, крекери, маргарин, кейкове, баници и различни видове закуски, чипс, сметана на растителна основа, пуканки. И сами разбирате, че ако страдате от висок холестерол, колкото и да Ви е неприятно и същевременно трудно, трябва да се откажете от тях. Като алтернатива на наситените мазнини можете да избeрете зехтина, фъстъченото, царевичното, соевото и рапичното масло.

Специалисти от Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчват дневния прием на холестерол, при хора, с повишени негови нива да не надвишава 200 мг. За целта е необходимо да бъде сведен до минимум приемът на храни, които съдържат големи количества от него. Такива са жълтъците на яйцата, животинските вътрешности – бъбреци, мозък и др. Вместо тях, нуждата от енергия може да се задоволи от храните, които съдържат сложни въглехидрати като макаронени продукти и хляб, приготвени с пълнозърнесто брашно.

Освен чрез спазване на изброените правила при хранене, хората, страдащи от висок холестерол имат възможността да го понижат, както и да намалят значително риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на природната комбинация, от бета глюкан, ниацин и поликозанол, гарантираща постигането и поддържането на здравословни холестеролни нива – Липибор!

borola
Споделяне