Какво ви поставя в риск от поява на висок холестерол

Високият лош (LDL) холестерол е рисков фактор за поява на някои от най-опасните състояния, засягащи сърцето и мозъка – инфаркт и инсулт. Затова намаляването на риска от поява на висок холестерол е основната стъпка за предпазване от тези състояния.

Нивото на лошия холестерол е много силно зависимо от храненето и физическата активност. Заседналият начин на живот и редовният прием на храни, богати на мазнини, особено наситени, водят до повишаване на показателите му с поне 40%. Налице е и обратната зависимост – също с толкова спадат неговите показатели при балансирано здравословно хранене и редовни физически натоварвания.

Наднорменото тегло, напредването на възрастта и стресът са други предразполагащи към високи стойности на LDL-холестеролa фактори. Тяхното влияние е особено отчетливо при жените, навлизащи в менопауза. И ако преустановяване или намаляване на влиянието на тези три фактора в много случаи е дълъг и дори невъзможен процес, отказването от пушенето например е много по-лесно постижимо и далеч в по-голяма степен допринася за намаляване риска от продължително поддържане на висок холестерол. Същото важи и за консумацията на алкохол.

Повишаването на холестерола в много случаи е резултат от действието на някои лекарства (кортикостероиди например) и от техните странични ефекти. Употребата на такива средства трябва винаги да се консултира с лекар за предпазване от подобни взаимодействия.
Независимо от причината за поява на висок лош холестерол, неговото нормализиране може да се постигне с помощта на природния продукт Липибор, при това безвредно и без поява на странични ефекти.

borola
Споделяне