Митовете за холестерола – развенчани (част 1)

Темата за холестерола е често разисквана – между лекари и пациенти в кабинетите, в различни сайтове и форуми в онлайн пространството и др. Ето защо вече почти няма човек, който да не е наясно, че високите му стойности създават реална опасност от развитие на болести от сърдечносъдов характер. Но все пак остават още неизяснени въпроси по темата за холестерола. Кои са най-често срещаните митове?

1. Високите нива на общия холестерол винаги означават повишени нива на лошия холестерол.
Холестеролът е едно от най-важните вещества, които служат за изграждане на клетките в тялото и спомагат за производството на основни хормони. Той преминава през кръвта, благодарение на определен вид молекули, наричащи се липопротеини. Тези, които са с по-малка плътност (LDL – лош холестерол) са съставени от по-голямо количество холестерол, който се отлага по съдовите стени. Плаките, които се натрупват в тях запушват вътрешността на съда.
Друг вид липопротеини притежават по-голяма плътност, което означава, че са съставени от повече белтъци и по-малко количество холестерол. Те отнемат холестерола от вътрешността на съдовете и го придвижват до черния дроб, откъдето той се извежда от тялото. Ето защо липопротеините с висока плътност (HDL) се нарича добър холестерол.
Добре е да сме наясно, че опасността от формирането на плаки в съдовите стени съществува, когато имаме по-висок лош холестерол (LDL), а не на добър (HDL), който има точно противоположни на него функции.

2. Употребата на средства за понижаване на холестерола, като Липибор например, може да се спре след като нивото му се стабилизира.
Нивата на лошия холестерол могат да се намалят, но ако се прекрати употребата на средството за понижаване на холестерола, това увеличава риска от повторното повишаване на холестеролните нива. Ето защо при такава промяна е нужно да се консултирате с Вашия личен лекар.

borola
Споделяне