висок холестерол симптоми

Внимание: висок холестерол – симптоми

Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за смърт в повечето страни по света. Ситуацията у нас не е по-различна. Нещо повече – България е сред водещите страни по този показател. Възможно ли е негативната статистика да се дължи на невъзможността на хората да разпознаят характерните за висок холестерол симптоми? И проявяват ли се изобщо такива?

Висок холестерол – симптоми, по които да го разпознаете

Единственият начин да разберете дали имате висок холестерол е като си направите изследване на липиден профил на кръвта. С такова изследване се отчитат 4 основни показателя:

  • общ холестерол
  • лош (LDL) холестерол
  • добър (HDL) холестерол
  • триглицериди

За висок липиден профил, т.е. за проблеми с холестерола, се говори при висок лош холестерол, високи триглицериди и повишен общ холестерол. На обратния полюс стоят нещата с т.нар. добър холестерол. За проблеми с него се говори именно ако се отчетат ниски стойности.
Всеобщото заключение на специалистите гласи, че при висок холестерол не се наблюдават никакви конкретни симптоми. И все пак пренебрегването на проблема крие сериозен риск от животозастрашаващи сърдечно-съдови проблеми. Липсата на симптоматика затвърждава нуждата от провеждане на профилактични изследвания на холестерола и триглицеридите.

Кой е изправен пред най-сериозен риск от висок холестерол?

Фактът, че липсват характерни за висок холестерол симптоми би следвало да насочва вниманието на хората от някои рискови групи. Това са именно хората, изправени пред най-сериозен риск от повишаване на холестерола и триглицеридите. Тук спадат:

– хора, чиито родители имат висок холестерол, т.е. генетично обременените

– диабетиците

– хората с наднормено тегло и затлъстяване

– пушачите

– водещите заседнал начин на живот

Познаването на тези рискови фактори може да помогне на много хора, които дори не подозират, че имат висок холестерол да открият и овладеят проблема си. Важно е той да бъде открит навреме, преди да са се появили сериозни съдови увреждания. Това ще повиши ефективността на предприетите мерки.

Като първи избор за справяне с висок холестерол и високи триглицериди разчитайте на Липибор / Lipibor®. Това е природен продукт без странични ефекти, комбиниращ холестеролопонижаващия ефект на 3 активни съставки. Това са ниацин, поликозанол и бета глюкан. Ефектът им е свързан и с намаляване способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват тромби. С Липибор в рамките на 3 месеца може да се постигне успешен контрол над холестерола и триглицеридите.

 

borola
Споделяне