хранене при висок холестерол

Здравословно хранене при висок холестерол

Първото нещо, което лекарят прави след като се установи, че даден пациент е с повишен холестерол или високи триглицериди, е да му назначи по-здравословна диета. Здравословното хранене при висок холестерол е насочено към понижаване на липидния профил чрез прием на по-малко мазни храни от животински произход.

Какво включва правилното хранене при висок холестерол?

Днес може да се открият най-разнообразни препоръки за беден на липиди хранителен режим, но да попаднете на точни и безопасни насоки към диета при висок холестерол е трудно. Затова ще ви дадем няколко насоки за това кои са подходящите за понижаване на холестерола храни, бедни на калории и наситени мазнини, но богати на полезни нутриенти. Да се придържате към тези препоръки за намаляване на холестерола не е трудно. Напротив, нормален холестерол и нормални стойности на триглицериди може да се поддържат с прием на голямо разнообразие хранителни продукти, включително и на някои екзотични такива.

Зравословното хранене при висок холестерол, целящо поддържане на нормален липиден профил, трябва да включва:

Пресни плодове и зеленчуци

Не е случайна тенденцията плодове и зеленчуци в прясно състояние да присъстват във всяка рецепта за здравословна диета. Храненето при повишен холестерол трябва да включва основно тях, при това няма такива, които да се избягват. Плодовете и зеленчуците са бедни на наситени мазнини и богати на фибри и фитостероли – вещества, които безопасно понижават т.нар. лош холестерол (LDL-холестерол).

Бобови култури

Боб, грах, леща, нахут също трябва да присъстват редовно в храненето при висок холестерол и повишени триглицериди. Те също са изключително богати на витамини и фибри, понижаващи лошия холестерол, а в допълнение осигуряват и голямо количество протеини – полезен и много по-добър вариант от въглехидратите и липидите, когато страдате от високи нива на холестерол в кръвта.

Ядки

Те често са подценявани, но са богати на фибри и фитостероли, както и на незаменими ненаситени мазнини (омега-3 мастни киселини). Това са продукти, които осигуряват напълно естествено и безопасно понижаване на лошия холестерол.

Месо

Хората с висок холестерол могат да разчитат и на месото като източник на протеини и могат да продължат да имат тотален контрол над холестерола си, ако подбират крехки меса без тлъстини като пилешко, пуешко или риба.

Млечни продукти

Млечните продукти често биват изключвани от диетите за здравословно хранене при висок холестерол, но това не е правилно. Трябва да бъдат изключени само някои от тях – пълномаслените.

Правилната добавка към храненето при висок холестерол

Правилното и здравословно хранене, макар и ключов фактор, е само една от стъпките, с които може да се постигне понижаване на холестерола и да се овладеят триглицериди над нормата.
Като допълнение към правилното хранене се препоръчва и прием на Липибор / Lipibor® – природна алтернатива на различните лекарства за холестерол. С няколкомесечен прием на Липибор се постига понижаване на лошия холестерол и триглицеридите и повишаване на добрия холестерол (HDL-холестерол).

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Споделяне