повишени триглицериди

Основни препоръки за справяне с повишени триглицериди

Триглицеридите са естествен компонент на кръвта ни, който тя доставя до клетките в организма и позволява те да го използват за жизнените процеси. Същевременно един от сериозните здравни проблеми с потенциално тежки последствия е този с повишените триглицериди в кръвта.

Какви са последствията при хронично поддържане на повишени триглицериди?

Поддържането на повишени триглицериди в кръвта предизвиква втвърдяване на артериалните кръвоносни съдове, задебеляване на стените им и постепенно стесняване на просвета им. Когато този проблем е налице за продължителен период от време се появява опасност от редица здравословни проблеми, някои от тях животозастрашаващи:

– съдови проблеми – атеросклероза, високо кръвно налягане

– сърдечни проблеми – инфаркт

– мозъчни увреждания – инсулт

– чернодробни увреждания – развитие на стеатоза (мастен черен дроб)

Кои са основните начини за решаване на проблема с повишените триглицериди?

Успехът в случая се крие в прилагането на ключови промени в начина на живот:

Редуциране на излишното тегло

Наднорменото тегло е водеща причина за повишаване нивата на триглицериди в кръвта. Премахването на излишните килограми е основна препоръка за преодоляване на проблема.

Намаляване на калорийния прием

Правилната диета и намаляването на постъпващите в организма калории естествено ще доведе и до намаляване нивата на триглицеридите в кръвта. Това е така, защото всички ненужно приети и неупотребени калории се метаболизират до триглицериди и се складират като мастни запаси в тялото.

Прием на по-здравословни мазнини

Хората с повишени триглицериди в кръвта трябва да избягват мазните храни и особено тези, съдържащи наситени мастни киселини. За предпочитане е мастните киселини в тялото да постъпват основно от рибни и други продукти, богати на омега-3 ненаситени масти – сьомга, скумрия, зехтин, фъстъчено масло и др.

Лимитиране на алкохолния прием

Спиртните напитки са калорични и богати на лесноусвоими захари. Затова дори и малки количества алкохол допринасят за повишаване нивата на триглицеридите.

Редовни упражнения и поддържане на физическа активност

По този начин може да се постигне успешно понижаване нивата на триглицеридите и да се повиши синтеза на т.нар. добър (HDL) холестерол. Препоръчват се поне половинчасови умерени натоварвания на организма 4-5 дни в седмицата за постигане на добри резултати.

Кое е идеалното допълнение към тези препоръки?

Много успешно действие за овладяване на проблема с повишените триглицериди и нормализиране нивата на липидния профил като цяло има природния продукт Липибор / Lipibor®. С неговия прием в продължение на поне 3 месеца може да се постигне успешен контрол на холестерола и триглицеридите в кръвта и да се минимизират здравните рискове при болшинството от пациентите.

borola
Споделяне