Как богатите на фибри продукти сериозно допринасят за понижаване на холестерола

Ако в храната ви присъстват редовно солени храни и такива, богати на наситени мазнини като пържени картофи, тлъсти меса, сирена и други млечни продукти, напълно нормално е нивата на серумния ви холестерол да се покачват до много високи и опасни стойности. Това, което е много важно да знаете при тези обстоятелства е, че можете да понижите холестерола си до нормални нива и един от най-успешните начини за това е чрез редовният прием на един здравословен и все по-популярен продукт – разтворимите фибри.

Най-общо казано, те действат като се свързват с ензимите от жлъчните сокове, които черният дроб произвежда, и които участват в храносмилането и разграждането на мазнините в храносмилателния тракт. Така активността на въпросните ензими намалява значително и организмът не може да усвои достатъчно количество липиди, за да обезпечи своите нужди. В резултат на това, той е принуден да ползва липиди от състава на холестеролните комплекси, което води до разрушаването им и съответно до намаляване нивата на холестерола в кръвта.

Храни, които са богати на разтворими фибри изобщо не са трудни за откриване и много лесно всеки, който е достатъчно загрижен за доброто си здраве, може да си ги набавя. Ежедневният прием на поне 10 грама разтворими фибри с храната, оказва значителен ефект за понижаване на холестеролните показатели.

Някои от хранителните продукти, на които може да разчитате, за да регулирате холестерола си по естествен път са бобовите (особено боб и бамя), авокадото, соевите и лешникови ядки, сладките картофи, портокалите, крушите, бананите и грейпфрутите и не на последно място – овесените ядки. Това са все продукти, които могат кулинарно да се обработват по най-разнообразни методи, и чийто прием е безценен с цел набавяне на оптимално количество жизненоважни фибри и поддържането на холестерола в норма.

Като допълнителна ефективна мярка в тази насока се препоръчва и приемът на природни продукти като Липибор и Калорекс Липас. Липибор съдържа поликозанол, ниацин (вит. В3) и бета-глюкан, които сумарно допринасят за понижаване нивата на лошия холестерол и умерено покачване тези на добрия. Като активна съставка в Калорекс Липас са използвани именно разтворими фибри, които биха помогнали сериозно и за премахване на излишни килограми, каквито много често се наблюдават при хората с висок холестерол и биха допълнили ефекта от действието на Липибор при тези хора.

borola
Споделяне