диета при висок холестерол

Коя е най-добрата диета при висок холестерол?

Диета при висок холестерол е първата мярка, която трябва да се предприеме за овладяване на това опасно състояние. Втората е избирането на правилен продукт, който да допълни ефекта на диетата и да осигури безопасен начин за стабилизиране нивата на холестерола близо до долната им граница.

Какво включва ефективната диета при висок холестерол?

Когато се цели нормализиране на холестерола, по-удачно би било да се говори по-скоро за правилен метод на хранене, а не толкова за специфична диета. Защо? Защото тук е важно не само да се избягват храни, повишаващи холестерола, а и да се приемат такива, които го понижават.
Холестерол се съдържа в най-високи количества в мембраните на животинските клетки. Ето защо животинските продукти са най-големите източници на това вещество. Холестерол има и в мембраните на растителните клетки, но там той е в пренебрежимо малки количества.

Като удачна първа стъпка за ефективна диета при висок холестерол се посочва ограничаването приема на животински мазнини. Не се налага пълното им избягване и в никакъв случай не се препоръчва заменянето им с маргарин или други хидрогенирани растителни мазнини (които са твърди или полутвърди при стайна температура). Този тип растителни мазнини са естествено богати или изкуствено обогатени с наситени и транс-мазнини. Тези мазнини са основните фактори, които водят до повишаване на холестерола.

Какъв е ефекта от наситените и транс-мазнините и защо трябва да се избягват?

И двата типа мастни киселини официално се считат за вредни, особено по отношение на ефекта им върху холестерола.

Наситени мастни киселини

Оказват много силен ефект върху липопротеините с ниска плътност – лошия холестерол, който се формира в черния дроб. Наситените масти понижават допълнително плътността на липопротеидните комплекси и увеличават размерите им. Това улеснява отделянето на холестерола от комплекса и повишава риска от отлагането му по стените на кръвоносните съдове преди да е достигнал клетките, за които е предназначен.

Транс-мастни киселини

Те блокират рецепторите по клетъчната повърхност, които отговарят за пропускане навлизането на холестерол в клетките. Така той не може да влезе в тях, а продължава да циркулира в кръвта, отлагайки се като плака по вътрешната им повърхност и водейки до постепенното им запушване.

Кои хранителни продукти да се приемат при висок холестерол?

Доказан благоприятен ефект имат продуктите, богати на омега-3 мастни киселини и на фибри. Такива хранителни продукти са бобовите, ядките, рибата. Те спомагат за намаляване както на високия холестерол, така и на теглото, а оттам и на всички допълнителни здравни рискове.

Кой друг продукт има незаменим позитивен ефект?

Много изследвания и дългогодишни положителни мнения на излекувани пациенти са доказали ефекта на природния продукт Липибор за подобряване състоянието на хората с висок холестерол. Само след тримесечен прием на Липибор нивата и на лошия, и на добрия холестерол се вместват в нормалните здравословни граници, което е гаранция за спокойствие и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. За оптимално набавяне на омега-3 мастни киселини и фибри, с което да се ускори този процес, може да се разчита на други природни продукти като ТриОмега 1000+ и Калорекс Липас.

borola
Споделяне