Има ли разлика между наситени и хидрогенирани мазнини?

Холестеролът се открива в клетките на всички тъкани на човешкия организъм. В много малки количества може да бъде установен и в някои растителни клетки. Основният синтез (производство) на холестерол е в черния дроб – около 70% от необходимото количество. Останалата част се набавя с храната. За разлика от мазнините неговата функция е предимно транспортна, а не енергийна. Известно е, че храните богати на холестерол са тези, съдържащи наситени мазнини – мляко и млечни продукти, свинско месо, различни колбаси и др.

Съществуват обаче и друг вид мазнини, които не съдържат холестерол, но според специалистите тяхната консумация трябва да се избягва или да бъде сведена до минимум. Това са т.н. хидрогенирани мазнини. Те не се срещат в природата, а се получават при обработката на растителни масла при висока температура в присъствието на катализатори и водород. Процесът се нарича хидрогениране и е свързан с превръщане на течните масла в твърди и увеличаване на тяхната трайност.

Учените са категорични, че хидрогенираните мазнини са още по-вредни за здравето ни. Тяхната обмяна е изключително забавена, което допринася за отлагането им по стените на кръвоносните съдове и последващо стесняване и запушване на същите. Това увеличава многократно появата на сърдечно-съдови заболявания. От друга страна отделянето на добавените водородни йони е свързано с образуване на свободни радикали, които както знаем имат пагубно въздействие върху клетките на организма.

За съжаление хидрогенираните мазнини се съдържат в много храни като най-голямо количество има в маргарина. Също така се откриват в различни изделия като вафли, бисквити, торти, кексове, хамбургери, сладоледи и др.

Докато регулирането на хидрогенираните мазнини е свързано основно с избягване на храните, които ги съдържат то високите нива на холестерол може да бъдат нормализирани успешно с помощта на природния продукт Липибор. Естествените съставки (ниацин, поликозанол и бета глюкан) в продукта се допълват и взаимно усилват своите ефекти. Липибор е с висок профил на безопасност и може да се приема от диабетици и пациенти с понижена чернодробна функция. Продължителният му прием предпазва от развитие на атеросклероза.

borola
Споделяне