добър холестерол

Защо имате нисък добър холестерол?

Да имате висок лош холестерол и високи триглицериди се разглежда като сериозен здравословен проблем. Не така обаче стоят нещата с високия добър холестерол. Да се поддържа този показател висок се счита за ключов фактор за намаляване риска от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми като инфаркт и инсулт.

Изследванията на липиден профил на кръвта при много хора показват опасно нисък добър холестерол. Какви са основните причини за това и как може да се постигне подобрение?

Роля на добрия холестерол

HDL, или т.нар. добър холестерол, е защитно средство на организма за противодействие и предотвратяване на последствията, предизвикани от лошия холестерол. Колкото по-висока е стойността на добрия холестерол, толкова по-голямо количество от отложения по стените на съдовете лош холестерол е събран и върнат в черния дроб за неутрализиране или използване за други цели. Ниските стойности на добрата форма показват, че отложените в кръвоносните съдове липидни плаки стават все по-компактни и дебели и се намалява просвета на съдовете, т.е. развива се атеросклероза. Това е предпоставка за повишаване на кръвното налягане, криеща риск от инфаркт и инсулт.
Нормално стойността на добрия холестерол в кръвта трябва да е минимум 1.55 ммол/литър. При по-ниски от тези стойности се говори за нисък добър холестерол.

Причини за нисък добър холестерол

Такъв се наблюдава при:

– неконтролиран или недиагностициран диабет

– тютюнопушене

– заседнал начин на живот

– затлъстяване и наднормено тегло

– генетична обремененост

– натрупване на стрес

– нездравословно хранене

Неутрализирането на тези фактори може да помогне за повишаване на добрия холестерол до нормални граници. Може обаче да се предприемат и по-успешни мерки.

Природно средство за повишаване на добрия холестерол

За едновременно повишаване на добрия и понижаване на лошия холестерол всеки може да разчита на напълно безопасна природна помощ. Тя включва прием на Липибор / Lipibor®. Комбинацията от поликосанол, ниацин и бета глюкан в този природен продукт помага за нормализиране на липидния профил – намаляване на лошия холестерол и триглицеридите и повишаване на добрия холестерол.

 

borola
Споделяне