висок холестерол

Висок холестерол? Какви са здравните рискове?

Нови данни от проведено проучване

Наскоро проведено проучване установява, че високите стойности на холестерол увеличват риска от злокачествени заболявания. До този извод достига екип от британски учени. Използвайки статистически модел те установяват, че при представителките на нежния пол, които имат висок холестерол, рискът от развитие на рак на гърдата е два пъти по-голям. Специалистите достигат до този извод след извършване на анализ на информация, получена от клиничната база данни на Острова, за периода между 2000 и 2013 г. сред над 1 млн. пациентки. Учените установяват, че произлизащата от холестерола молекула 27НС по своите функции наподобява тази на женския полов хормон естроген. Освен това тя напълно независимо от останалите фактори увеличава риска от злокачествени заболявания на гърдата.

Предишни изследвания доказват и съществуването на връзка между раковите заболявания, наднорменото тегло и затлъстяването. От много години е известно, че затлъстяването има отношение към появата на рак на стомаха и матката. Причината за това е, че натрупващата се в тялото мазнина увеличава производството на хормона естроген в кръвта. Това от своя страна води до засилен растеж на раковите клетки.

Ето защо, според специалистите е от особено значение дамите да контролират както нивата на холестерола си така и теглото си.

Кои са начините за борба с високия холестерол?

Високият холестерол представлява сериозен здравен проблем, който обаче може да бъде излекуван успешно, когато се диагностицира навреме. Ето защо е необходимо да бъдат осъществявани редовни профилактични прегледи при специалист. Понижаването на високия холестерол може да се осъществи чрез придържане към определен хранителен режим, който помага и за овладяване на наднорменото тегло и затлъстяването. Добре е да се изключат храните от животински произход – яйцата, мазните меса, карантията. Освен тях пациентите с висок холестерол трябва да преустановят консумацията на маргарин. Препоръчителни за употреба са омега – 3 мастните киселини, които се съдържат се в рибата и орехите. Други храни, които е добре да се включат в менюто на пациентите с висок холестерол са бобовите култури и цитрусовите плодове.

Доказан природен продукт за борба с високия холестерол е Липибор. Липибор съдържа специално подбрана, балансирана комбинация от три природни съставки – бета глюкан, поликозанол и ниацин, които помагат за понижаване на холестерола и поддържането му в здравословни граници. Липибор може да се приема продължително време, тъй като е напълно безопасен за здравето.

borola
Споделяне