атеросклероза

Атеросклероза – рискови фактори

Атеросклерозата се нарежда сред най-често срещаните заболявания на сърдечно-съдовата система. Представлява натрупване на мазнини във вътрешната страна на кръвоносните съдове. Локализира се предимно в аортата, коронарните артерии, артериите на мозъка, бъбреците и крайниците.

Рискови фактори за атеросклероза

От значение за появата на атеросклероза са т.нар. рискови фактори, които се разделят на метаболитни, ендогенни и екзогенни.

Метаболитни рискови фактори

Свързани са с обмяната на веществата. Като водещ метаболитен фактор се посочва увеличеното количество на липиди в кръвта. Основната причина за повишаване на това количество е прекомерната консумация на храни, богати на наситени мазнини и въглехидрати. Наднормените стойности на общия холестерол, LDL-холестерола и триглицеридите в кръвта, както и ниските стойности на HDL-холестерола повишават риска от атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Колкото повече е т.нар. добър холестерол, толкова по-малка е вероятността от развитие на атеросклероза. Сред останалите потенциални метаболитни фактори се нареждат захарен диабет, затлъстяване, заболявания на черния дроб, половите жлези и др.

Ендогенни рискови фактори

Установено е, че жените развиват по-късно атеросклероза от мъжете, което се дължи на протективната роля на женските полови хормони естрогени. Така че може да кажем, че полът е един от основните ендогенни рискови фактори. Друг фактор е възрастта – доказано е, че с напредване на възрастта се увеличават атеросклеротичните промени в кръвоносните съдове. Наследствената предразположеност към атеросклероза също се посочва като ендогенен фактор.

Екзогенни рискови фактори

Наричани още външни фактори те са най-многобройни и разнообразни и са свързани с начина на живот. Същественото при тях е, че може да се избегнат. Тези фактори са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, намалена физическа активност, стрес, прием на медикаменти и др. Никотинът, който се съдържа в цигарите например повишава стойностите на кръвното налягане и по този начин допълнително уврежда кръвоносните съдове. При алкохола се получава почти същия ефект, а при стрес освен кръвното налягане се повишава и кръвната захар.

Няколко съвета за предотвратяване на атеросклероза

– откажете цигарите

– редуцирайте консумацията на алкохол

– движете се поне един час дневно

– опитайте се да поддържате здравословно тегло

– намалете стреса

За избягване последиците от атеросклероза се доверете на Липибор

За избягване последиците от атеросклерозата е изключително важно да се понижат нивата на холестерола в кръвта. За тази цел помага приемът на природния продукт Липибор / Lipibor®. Той съдържа уникална комбинация от естествени съставки – бета глюкан, поликозанол и ниацин, които действат благоприятно при висок холестерол. Липибор е напълно безопасен е и не притежава странични ефекти.

 

Save

borola
Споделяне