холестерол

Холестерол – как да го контролираме?

Всеобщото мнение за холестерола е, че е вреден. Всъщност това не е съвсем така, тъй като той е необходимо вещество за организма ако е в нормални количества. Проблемите ни със здравето възникват, само когато холестеролът е с прекомерно високи нива, вследствие на което се натрупва по стените на кръвоносните съдове и придизвиква стесняване.

Холестерол – намаляването му понижава риска от болести на сърцето

Редица проучвания показват, че намаляването на нивото на холестерола дори с 1% понижава значително риска от исхемична болест на сърцето. Предлагаме Ви няколко изпитани начина за контролиране нивото на холестерола и поддържането му в разумни граници.

Холестерол – начини за поддържане в нормални граници

1. Опитвайте се да приемате по-малко мазнини от животински произход. Като цяло те са вредни за здравето и повишават нивото на холестерола в кръвта. Най-добре да откажете вредните колбаси, свинското и говеждото месо. Ако обичате месо, по-добрият вариант е да го замените с пилешко и риба. Бялото месо е по-полезно в сравнение с червеното.

2. По-рядко консумирайте полуфабрикати и тестени изделия. Полуфабрикатите съдържат много наситени мазнини и трансмазнини, които най-често се използват за подобряване на техния вкус. Внимавайте с пакетираните храни, които консумирате вечер пред телевизора. Вместо обичайния чипс, може  спокойно да изядете едно варено яйце. Холестеролът в него не е чак толкова висок.

3. Задължително е да консумирате повече плодове и зеленчуци. Особено полезни са ябълките, тъй като пектинът в тях подпомага борбата с високия холестерол. Чесънът също е уникално средство срещу високите нива на холестерол в кръвта.

4. Препоръчително е колкото се може по-често на вашата трапеза да има ядки. Особено полезни са орехите и бадемите.

5. Консумирайте обезмаслени млечни продукти. За предпочитане е млякото и млечните продукти да бъдат с ниска масленост. Чрез тях ще намалите количеството на употребяваните мазнини без да се лишавате от необходимите за организма количества калций и протеини

6. Стремете се да приготвяте храната си по здравословен начин. По-добре запичайте храната на фурна, гответе я на пара, задушавайте я, но в никакъв случай не я пържете.

7. Умерените физически натоварвания са полезни за предпазване от натрупване на поетите с храната мазнини в организма.
8. Яжте храни, които понижават холестерола. Такива са аронията, червеното френско грозде, стафидите, кърито, джинджифила, карамфила и др. Тези храни понижават значително холестерола в кръвта.

Холестерол – контролиране с природен продукт

На фармацевтичния пазар се предлагат различни продукти за понижаване на холестерола. Сред тях се откроява Липибор / Lipibor®. Той се прилага като ефективно средство за понижаване на холестерола. Този природен продукт има синергичен ефект заедно с други препарати, понижаващи холестерола (статини, фибрати), като е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Може да се приема от диабетици и хора с понижена чернодробна функция.

 

borola
Споделяне