ниацин

Ниацин – комплексен регулатор на липидите в кръвта

Още през далечната 1955-та година е установено, че ниацин има благоприятен ефект за нормализиране липидния профил на кръвта. Така ниацинът (витамин B3) се превръща в първото изцяло природно средство за лечение на висок холестерол. Днес ползите от приема му са добре известни и ниацин продължава да се включва в състава на водещите природни продукти срещу висок холестерол и високи триглицериди. Нещо повече – проучванията показват, че ниацин е природното средство с най-комплексно влияние за регулиране липидния профил на кръвта.

Ниацин – влияние върху холестерола и триглицеридите

Ниацинът и неговото влияние върху липидите в кръвта са специално проучени от научен екип към Университета в Минесота (САЩ). Резултатите от проучването са публикувани в американския Журнал по клинична липидология. Те се посочват като едно от безспорните доказателства за ползите от приема на ниацин при хора с опасно високи триглицериди и холестерол.

Конкретни данни за влиянието на ниацина. Проучването на американските учени обхваща 120 души, всички диагностицирани с умерена до тежка форма на дислипидемия, нелекувана преди това. Проведен е курс на лечение единствено с ниацин в индивидуално определяни от лекар дози.

След 6 седмичен ежедневен прием на ниацин са установени следните резултати:

  • намаляване на общия холестерол с 11%
  • редуциране на лошия холестерол (LDL) с 18%
  • понижаване на триглицеридите с 9%
  • увеличаване на добрия холестерол с 12%

Провеждани са редица проучвания за влиянието на природните продукти върху липидите в кръвта, но споменатото тук проучване се отличава с една особеност. То доказва, че ниацинът има абсолютно комплексно действие по отношение на кръвния липиден профил и действа еднакво добре във всички желани посоки – намаляване на лошия холестерол и триглицеридите и увеличаване на добрия холестерол.

Важно е да се отбележи, че редом с приема на ниацин, участниците в проучването са спазвали и природосъобразна диета, препоръчвана при висок холестерол. Заключението на специалистите гласи, че с правилно хранене и редовен прием на ниацин се постига траен контрол върху нивата на липидите в кръвта и се намалява сърдечно-съдовия риск при хора с дислипидемия.

Ниацин, поликозанол и бета глюкан за нормален холестерол и триглицериди

Природният продукт Липибор / Lipibor® съчетава полезното действие на ниацин, допълнен от още 2 естествени съставки с доказан ефект срещу висок холестерол и триглицериди. Това са поликозанол и бета глюкан. Заедно те допълват ефекта си за максимално бързо и трайно нормализиране на кръвните липиди. Позитивен ефект от приема на Липибор се усеща още в рамките на първите седмици.

Комбинацията от ниацин, поликозанол и бета глюкан в състава на Липибор се ползва успешно както за справяне с нарушен липиден профил и профилактика на атеросклероза, така и за контролиране на тромбоцитната агрегация и модулиране на имунитета.

 

borola
Споделяне