дислипидемия

Дислипидемия – причини, симптоми, лечение, диета

Дислипидемия е състояние, при което се установяват трайно изменени показатели на липидния профил на кръвта. Измененията може да се отнасят до нивата на добрия холестерол, лошия холестерол, или триглицеридите. Затова диагностицирането с дислипидемия е сериозен повод да се вземат мерки за подобряване контрола върху холестерола и триглицеридите.

Най-честата форма на дислипидемия е т.нар. хиперлипидемия. При това състояние са налице хронично висок холестерол и повишени триглицериди.

В още по-конкретен смисъл може да се разгледа състоянието хиперхолестеролемия, при което се отчитат повишени стойности единствено на холестерола.

Причини за дислипидемия

Дислипидемията може да е провокирана от редица фактори. Те варират от наследствени причини до неблагоприятни особености на начина на живот. Най-общо в зависимост от причините за поява на дислипидемия, тя се разделя на две групи – първична и вторична.

Първична дислипидемия се развива под влиянието на наследствено предавани фактори, най-често мутирали или увредени гени. Те са причина за нарушаване процесите на синтеза или разграждане на липидите в организма. Първичната дислипидемия често се означава и като фамилна, поради наследствената предразположеност към нея. Засегнатите са с най-висок риск от опасни последици като атеросклероза.

Вторична дислипидемия се среща много по-често. Причина за развитието й са много и различни фактори:

  • неправилно хранене
  • намалена физическа активност
  • прием на определени лекарства, които като страничен ефект повишават холестерола или триглицеридите
  • намалена функция на щитовидната жлеза
  • диабет и др.

Дислипидемия – симптоми

Повишените стойности на холестерол и триглицериди не предизвикват отчетлива симптоматика. Диагностицирането на дислипидемия най-често става след рутинно изследване на кръвен липиден профил. Все пак, в някои случаи дислипидемията може да се прояви клинично, а най-характерен симптом в такива случаи са т.нар. ксантоми. Ксантома е дребно жълтеникаво образувание върху кожата, меко на допир, изградено от депозиран холестерол. Ксантома може да се появи на различни места по тялото – най-често по клепачите, около коленете и лактите.
Установяването на дислипидемия е ясен знак, че трябва да се подобри контрола върху липидите в кръвта. За целта трябва да се премахнат провокиращите фактори, да се разчита на активни лечебни подходи и да се наложат съответните промени в храненето.

Дислипидемия – лечение и диета

В случаите, когато не е провокирана от генетични проблеми дислипидемия може да се овладее успешно, дори без лекарствени средства. Като идеално допълващо лечението средство е природния продукт Липибор / Lipibor®. Той има доказано благоприятен ефект в 3 аспекта:

  • повишава добрия холестерол
  • намалява лошия холестерол
  • намалява триглицеридите

Като допълнение към лечението на дислипидемия е добре да се направят и съответните промени в храненето. Препоръчително е да се разчита на изпитана диета, назначавана при висок холестерол.

 

borola
Споделяне