средиземноморска диета

Средиземноморска диета за борба с атеросклерозата

Наскоро Българската сърдечна и съдова асоциация публикува данни, според които с помощта на популярната напоследък средиземноморска диета може да се намали значително риска от сърдечни и мозъчни увреждания при хората с атеросклероза. Доказано е намаляването на склеротичните плаки сред хората, които се придържат към тази диета. Открито е и едно малко, но значително допълнение към нея, с което атеросклероза, повишен холестерол и високи триглицериди остават трайно в миналото.

Средиземноморската диета – стожер на сърдечно-съдовото здраве

Екип от учени в Испания стои в основата на проучване, което е установило безспорния позитивен ефект на средиземноморската диета за преборване на атеросклерозата. Проучването е наречено PREDIMED, а в превод на български се означава като Първична Профилактика на Сърдечно-съдови Заболявания със Средиземноморска Диета.

В проучването са участвали близо 7500 души на възраст над 50 години. При всички тях било установено натрупване на атеросклеротична плака и повишен холестерол, т.е. налице бил висок сърдечно-съдов риск. Те били разделени на 2 контролни групи. Едната група приемала храна, бедна на мазнини. Участниците в другата група спазвали строга средиземноморска диета, богата на зехтин и ядки, осигуряващи оптимално количество омега-3 мастни киселини. Състоянието на пациентите е проследено в продължение на почти 5 години.

Резултатите

Учените отбелязват, че при контролната група, която била подложена на средиземноморска диета, е отчетен 35% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Това постижение се дължи на преустановяване формирането на атеросклеротични плаки при хората от тази група.
Това откритие потвърждава отдавна известният позитивен ефект на омега-3 мастните киселини при хората с висок холестрол и повишен риск от атеросклероза.

Заключение и препоръки

Заключението на провеждащите проучването учени е, че средиземноморската диета забавя и спира отлагането на липиди по вътрешната страна на кръвоносните съдове. За максимален ефект от спазването й те препоръчват и допълнителни мерки, насочени към извличане на вече отложените плаки. Гарант за това е поддържането на висок добър холестерол и на нисък лош холестерол.
В тази връзка е добре да изтъкнем ползите от приема на Липибор/Lipbor®. Този продукт е естествено допълнение към спазването на средиземноморската диета и засилва ефекта й именно в споменатата посока – към повишаване на добрия и намаляване на лошия холестерол.

 

borola
Споделяне