Кои са особените случаи, в които добрият HDL-холестерол може да се окаже лош

Най-общо казано от гледна точка на ползите и вредите за организма, може да се направи отчетлива разлика между добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол. Наднормените нива на лошия са основна причина за поява на животозастрашаващи сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. От друга страна добрият холестерол се разглежда като основен фактор, който

намалява разрушителния ефект на лошия холестерол и съответно значително редуцира опасността от поява на въпросните опасни състояния. По последни данни, получени от медицински екипи във Виена обаче, твърде високите показатели на добрия холестерол в организма крият и съответни рискове от сериозни възпалителни реакции, особено при пациенти, страдащи от някои хронични състояния.

Според учените, въпросът с нивата на различните типове холестерол и това дали на тях ще се гледа като на здравословни или опасни за здравето е един от многото примери в живота, в които всичко е въпрос не толкова на количество, колкото на качество. Те подчертават, че от гледна точка на добрата дългосрочна прогноза за поддържане на здравето и предпазването от сърдечни и съдови проблеми, много по-важно е ниското съдържание на лошия (LDL) холестерол.

При някои от наблюдаваните от лекарския екип пациенти, които са имали бъбречни проблеми, артрит или диабет, са отчетени твърде високи стойности на добрия (HDL) холестерол. Освен това е установено, че някои от протеините, които участват в образуването на неговите липопротеидни комплекси с висока плътност, могат да се разглеждат като основни участници в развитието на възпалителни и съдови заболявания. Всичко това ще рече, че в много високи нива, дори считаният за полезен добър холестерол, губи ценните си противовъзпалителни и съдовопротективни свойства и може да провокира развитието на някои заболявания.

Това още по-сериозно налага нуждата от поддържане нивата на холестерола в здравословни граници и затвърждава ползите от приема на безвредни природни продукти като Липибор, който държи лошия холестерол в здравословно ниски, а добрия – в здравословно високи нива, които да обезпечават здравето на организма.

borola
Споделяне