липиден профил

Липиден профил – следете липидните показатели

Всеки човек трябва да следи своя липиден профил, за да знае нивото на добрия и лошия холестерол в организма си. Защото холестеролът може да бъде приятел, но може да бъде и враг за здравето ни.

Липиден профил – какви са рисковете?

Като полезно вещество холестеролът влиза в състава на всяка една клетка, участва в образуването на клетъчната мембрана и е основен градивен елемент в организма. Прекомерното му количество обаче създава риск от отлагане по стените на кръвоносните съдове и образуване на атеросклеротични плаки. В резултат на това се стеснява диаметърът на съда и се нарушава кръвоснабдяването на тъканите.

Завишен холестерол невинаги означава риск от атеросклероза

До преди години се е смятало, че ако нивото на холестерола е завишено, значи и рискът от развитие на атеросклероза се повишава. Но по-важното е в какви молекули-носители (липопротеини) се намира неговата основна част. Именно на този принцип холестерола е разделен на „добър“ и „лош“.
А рискът от инфаркт или инсулт се определя от индекса на атерогенност (ИА). Ако стойностите на ИА са по-големи от 3.00, трябва да се вземат необходимите мерки. Сумата от тези показатели определят липидния профил в организма.

Кои показатели на липидния профил са важни?

Основният показател е нивото на общия холестерол. Ако той е в нормите, другите показатели обикновено също са добри. Ако е над нормата, трябва да се разбере кой точно преобладава – добрия или лошия. Ако е лошият, има опасност от поява на атеросклеротични плаки. Когато преобладва добрия холестерол няма място за притеснение.
Нивото на триглицеридите е друг важен показател от липидния профил. Покачването им е сигнал за нарушение в мастната обмяна, както и за отлагане на липиди в кръвоносните съдове.

Природен продукт при повишен холестерол

При завишено ниво на добрия холестерол се стремете да консумирате по-малко мазнини. Ако лошият холестерол е завишен, първата крачка също трябва да бъде правилен хранителен режим. Синтетичните препарати за понижаване на холестерола имат вредно зависимо действие. Когато прекратите приемът им се създава риск от повишаване на стойностите на холестерола до предишните опасни нива. Именно поради тази причина все повече специалисти препоръчват природна алтернатива на лекарствените средства при висок холестерол, а именно Липибор / Lipibor®. Този продукт съдържа високо качествена комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан, която съдейства за намаляване нивата на общия холестерол. Същевременно повишава добрия холестерол в организма. Приема се по една капсула по време на вечеря или преди лягане.

 

borola
Споделяне