храни, повишаващи холестерола

Храни, повишаващи холестерола – някои ще ви учудят!

Едно от основните изисквания за успешно овладяване на високия холестерол е правилното хранене. То изисква да избягваме всички храни, които съдържат големи количества холестерол, наситени и трансмазнини, хидрогенирани масла и др. Много от храните, повишаващи холестерола, са добре познати и е лесно да ги изключим от хранителния си режим.

Оказва се обаче, че има много храни, повишаващи холестерола и триглицеридите, които консумираме често, без да сме запознати с това им негативно действие. Важно е всеки човек с повишен липиден профил, независимо дали поради висок холестерол или високи триглицериди, да познава добре тези храни. Затова ще посочим някои от тях, които статистически най-често консумираме, без да подозираме, че може да ни навредят.

Храни, повишаващи холестерола

В това число попадат и храни, които консумираме основно навън, и такива, които сами си приготвяме вкъщи. Ще се учудите да разберете, че холестеролът може да се повиши значително след консумация на:

  • Китайски, тайландски или друг тип екзотични азиатски храни. Много често при приготвянето им се ползва кокосово мляко – един от най-богатите източници на наситени и трансмазнини. Много малко хора с проблемен холестерол имат предвид това, когато консумират подобни храни.
  • Гранола – това е една от най-разпространените зърнени закуски тип мюсли, при която отделните съставки са слепени помежду си на по-големи парченца. Много често слепващият агент е глюкозен или фруктозен сироп, който бързо повишава липидния профил на кръвта. Отделно някои типове гранола съдържат високи дози наситени мазнини, които директно повишават холестерола. Като алтернатива на този тип закуска може да се ползват чисти овесени ядки с добавени плодове.
  • Скариди. Морските храни са препоръчвани продукти към всяка диета при висок холестерол. Със скаридите обаче трябва да се внимава. При препоръчителен дневен прием на холестерол в рамките на 200-250 мг, една порция скариди съдържа поне 190 мг.
  • Органови меса (животински дреболии). Черен дроб, бъбреци, воденички – всички те съдържат холестерол в много по-високи концентрации, отколкото който и да било тип месо. Дори високото съдържание на желязо не компенсира негативите при редовно консумиране на подобни храни, повишаващи холестерола, от хора с проблемен липиден профил.
  • Патешко месо – напоследък много хора го предпочитат пред пилешкото, но истината е, че патешкото е много по-богато на холестерол и наситени мазнини.
  • В допълнение ще отбележим, че е добре да се внимава и при консумиране на храни, обозначавани като “бедни на холестерол”. В повечето случаи те наистина са с ниско съдържание на холестерол, но често съдържат други липидни компоненти, които, макар и индиректно и по-бавно, също повишават холестерола в кръвта.

Тотална грижа при висок холестерол

Избягването консумацията на храни, повишаващи холестерола, е само една стъпка към трайното овладяване на липидния профил. То трябва да бъде допълнено от адекватни промени в начина на живот и по-важното – от прием на продукти, които оказват директен ефект върху холестерола. Сред препоръчваните продукти с комплексно влияние върху холестерола е Липибор / Lipibor®.

Той съдържа комбинация от 3 допълващи се съставки – поликозанол, ниацин и бета глюкан. Общо те осигуряват тотална грижа при висок холестерол, като помагат за:

  • намаляване на лошия холестерол
  • повишаване на добрия холестерол
  • поддържане нормални стойностите на общия холестерол

В допълнение Липибор намалява склонността на тромбоцитите да се слепват и намалява риска от тромбози при хора с влошен липиден профил и атеросклероза.

borola
Споделяне