трансмазнини

Кои храни са богати на трансмазнини?

Транс-мастните киселини, или трансмазнини, се срещат в изключително голям брой храни. Може да бъдат естествена тяхна съставка, да са добавени допълнително или да са получени в резултат на процесиране (изкуствена преработка) на продуктите. Трябва да отбележим, че естествени трансмазнини се срещат рядко, а в болшинството от случаите са изкуствено добавени към състава на хранителните продукти или са резултат от тяхната термична или химична преработка.

Как се формират трансмазнини?

Те са резултат от химичен процес, известен като хидрогениране. При него ненаситени мастни киселини се “бомбардират” с водородни атоми, т.е. биват хидрогенирани и от ненаситени се превръщат в наситени. Основната причина за хидрогениране на ненаситените мастни киселини в хранителните продукти е свързана с това, че по този начин значително се увеличава срокът им на годност. За съжаление, това се постига за сметка на влошаване на хранителните качества и на повишаване на риска от повишаване на лошия холестерол. Затова хората с повишен липиден профил трябва да бъдат особено внимателни към продуктите, на чийто етикет пише, че съдържат частично или напълно хидрогенирани мазнини, т.е. трансмазнини.

Трансмазнините – основна причина за поява на висок лош холестерол и различни възпалителни реакции

Редовната консумация на продукти, богати на трансмазнини се посочва като основна причина за редица здравословни проблеми, сред които влошен липиден профил (повишени триглицериди, висок лош холестерол и нисък добър холестерол).
Освен това редица изследвания сочат, че изкуствено добавените трансмазнини действат провъзпалително, т.е. провокират и стимулират протичането на различни възпалителни процеси в организма.

Всичко това изисква храните, богати на трансмазнини да бъдат по възможност избягвани, а в случаи на висок лош холестерол – да бъдат изцяло изключени от хранителния режим.

Храни, богати на трансмазнини, които хората с висок холестерол трябва да избягват

Някои хранителни продукти като месото и млякото са естествен източник на трансмазнини, но в ниски количества. Основната заплаха за здравето идва от продукти, при които тези мазнини са добавени изкуствено, при това в много високи концентрации. Такива храни са:

– полуфабрикати и храни от заведения за бързо хранене, най-вече пържени картофи

– различните видове продукти за мазане, най-вече маргарини и фъстъчено масло

– снаксове, чипсове, крекери, лучени кръгчета

– растителна и други видове немлечна сметана

– готови дресинги за салати

– различни видове десерти с глазура, която стои твърда на стайна температура

На много места по света напоследък се наблюдава тенденция към цялостно отхвърляне и дори забрана на ползване на трансмазнини. Все още обаче хората с висок холестерол (хиперхолестеролемия) трябва сами да се грижат за избягване консумацията на подобни продукти.

Как да поддържате добър и лош холестерол в нормални граници?

Природното средство, с което да балансирате своя липиден профил е Липибор / Lipibor®. Той съдържа ниацин, поликозанол и бета-глюкан, чието комбинирано действие е изцяло насочено към поддържане на холестерола и триглицеридите в норма.

 

borola
Споделяне