триглицериди

Триглицериди – понижете ги без лекарства!

Какво знаем за триглицеридите?

Триглицеридите са една от основните форми на мазнини, съдържащи се в организма ни. Триглицеридите, приемани с храната се наричат екзогенни, а тези, които самият организъм синтезира – ендогенни. В чревния тракт екзогенните триглицериди преминават през сложни трансформации и достигат до всички органи по кръвен път.

Триглицеридите се различават от холестерола по своите функции.
Те са източник на енергия, докато холестеролът служи като градивен материал за клетките. Повишените нива на триглицериди в кръвта, съчетани с ниски такива на добрия холестерол (HDL) са рисков фактор за развитие на атеросклероза и последващите я усложнения като мозъчно-съдова болест и др.
Медикаментите, използвани за понижаване на високите нива на триглицеридите обикновено водят до гастроинтестинални смущения, виене на свят, констипация, сърбеж, гадене, главоболие, хипергликемия (повишени нива на глюкоза), увреждане на черния дроб.

Кои са начините за понижаване на триглицеридите без лекарства?

Прием на омега–3 мастни киселини

Омега–3 мастните киселини са полезни за здравето ни мазнини, чийто прием води до предотвратяване на множество заболявания като ревматоиден артрит, злокачествени заболявания, остеопороза, псориазис, затлъстяване и др. Приемът на омега–3 мастни киселини освен това помага за понижаване нивата на триглицеридите и последващите от високите им нива сърдечно-съдови заболявания. Омега–3 мастните киселини понижават темповете, с които триглицеридите се произвеждат от черния дроб. Този вид мазнини потискат възпалението в кръвоносните съдове и натрупването на плаки.
Високо количество омега–3 мастни киселини се съдържа в хранителни продукти като ленено семе, сьомга, орехи, карфиол, синапено семе, риба тон, риба треска, скариди, къдраво и брюкселско зеле, масло от рапица, спанак.

Намаляване консумацията на захар и продукти, които я съдържат

Според специалисти хората, чийто дневен калориен прием на захар е под 10% от общия калориен прием за деня се радват на ниски нива на триглицериди. Ето защо на пациентите с високи нива на триглицериди се препоръчва само 5% от количеството на приеманите калории да бъде от захар. Или с други думи – допуска се консумация на не повече от 150 г захар на ден за представителите на силния пол и 100 г за жените.

Прием на ниацин в борбата с високите нива на триглицеридите

Установено е, че ниацин, познат още като витамин В3 помага за понижаване нивата на лошия холестерол с 10% и с 25% тези на триглицеридите, като освен това увеличава стойностите на добрия холестерол с 15-30%.
В природния продукт Липибор / Lipibor® се съдържа комбинация от ниацин, поликозанол и бета-глюкан, като последните две съставки усилват ефекта на ниацина върху нивата на триглицеридите, лошия и добрия холестерол. Ето защо Липибор се препоръчва от специалистите за поддържане на здравословни нива на холестерол и триглицериди в кръвта.

borola
Споделяне