триглицериди

Триглицеридите и вредните храни водят до пристрастяване

Всеки здравомислещ човек би се обявил против приема на каквито и да било продукти, които предизвикват пристрастяване и водят до физическа или психическа зависимост. Френско проучване обаче оповестява, че освен наркотичните вещества, подобно действие имат и продукти, до които всички ние имаме достъп и нерядко консумираме в ежедневието си. Оказва се, че храните, богати на триглицериди, действат на мозъка така, както го правят и опиатите. Високият прием на коварните триглицериди се превръща в глобална епидемия, защото милиони хора превръщат в рутина приема на вредните, макар и вкусни, храни – т.нар. джънк фууд (junk food).

Редовен прием на триглицериди – форма на пристрастяване – повишен липиден профил

Общо взето това е стъпаловидното представяне на последствията от редовния прием на храни, богати на триглицериди. Тази зависимост е установена от проучване, проведено във френски университет. Учените са установили, че триглицеридите стимулират зони в мозъка, асоциирани с усещането за задоволство и облекчение. Имайки предвид този факт, те проследяват в лабораторни условия ефекта, който прекомерният прием на триглицериди има върху организма изобщо. Оказва се, че от една страна се предизвикват реакции, подобни на тези, появяващи се вследствие на приема на наркотични вещества, т.е. лесно се стига до своеобразно пристрастяване към мазните храни. От друга страна редовният прием на подобни продукти неизбежно води до повишаване на триглицеридите в кръвта, а оттам и на общия липиден профил. Това е основна предпоставка за развитие на атеросклероза и цяла поредица от последващи опасни за живота състояния като затлъстяване, инфаркт, инсулт и др.

Лабораторни животни, които били хранени основно с богати на триглицериди продукти показвали липса на мотивация да търсят друга храна. Дори в случаи, когато такава им била предлагана, те упорито я отказвали, чакайки да им се осигури своеобразната “доза” триглицериди.

На вниманието на хората с повишени триглицериди: избягвайте мазните и процесирани храни и се погрижете за постигане на нормални стойности на триглицеридите в кръвта

Истината е, че чипсове, млечни и сметанови продукти, тлъсти меса и колбаси са лесно достъпни, вкусни и изкушаващи храни. Редовният им прием обаче е опасен, особено за хора с повишени триглицериди и висок холестерол. В такива случаи се препоръчва диета за намаляване на триглицеридите и холестерола, придружена от прием на продукти, осигуряващи нормален липиден профил. Такъв продукт е Липибор / Lipibor®. Това е висококачествен природен продукт, включващ три съставки, всяка от които играе важна роля за регулиране на холестерола и триглицеридите в кръвта.

borola
Споделяне