триглицериди

Високи триглицериди – кога да се притеснявате?

Триглицеридите са важен показател за здравето на сърдечно-съдовата система и за риска от евентуални нарушения на нейните функции. Ето защо високи триглицериди, отчетени при кръвни изследвания винаги пораждат нужда от предприемане на сериозни здравни мерки от страна на засегнатите.

Накратко за значението на триглицеридите в кръвта

Хората, които са загрижени за здравето си и профилактично проследяват кръвното си налягане и нивата на холестерола в кръвта е добре да знаят, че има още един съществен показател със сериозно здравно значение. Това са именно триглицеридите. Високи техни нива в кръвта значително повишават риска от животозастрашаващите състояния инфаркт или инсулт.

Кога се говори за високи триглицериди?

За нормални се приемат стойности на триглицеридите в кръвта по-ниски от 1.8 ммол/литър.
Нива от 1.8 – 2.2 ммол/л се разглеждат като гранични.

За високи триглицериди се говори при хора с нива в порядъка на 2.3 – 5.6 ммол/л.

Всички хора с хронично поддържани стойности на този показател над 5.6 ммол/л са сериозно застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Определяне на триглицеридите в кръвта обикновено се прави редом с отчитането на холестеролните нива като част от изследванията за определяне на липидния профил. Такива изследвания е добре да се правят профилактично през определено време с цел ранно откриване на отклонения от нормалните стойности и намаляване на риска от последващи здравословни проблеми.

Значение на високите триглицериди за здравето и връзка с някои заболявания

Високите триглицериди често са резултат от развитие на определени заболявания в организма. С високи нива на триглицеридите се диагностицират най-често хора със затлъстяване, метаболитен синдром (натрупване на мастна тъкан в областта на корема и талията), диабет тип 2, ниски нива на тироидния хормон, бъбречни заболявания и др.

Също така приемът на определени медикаменти като бета блокери, стероиди и противозачатъчни също може да предизвика повишаване на триглицеридите в кръвта.

От друга страна много експерти са на мнение, че високите нива на триглицериди може да мултиплицират негативния ефект от високия холестерол, високото кръвно налягане и др.

Как да решите проблема с високите триглицериди?

Всеобщата лекарска препоръка за пациентите с този проблем е свързана с повишаване на тяхната физическа активност и спазване на определена диета. Идеално допълнение към тези мерки представлява приемът на Липибор / Lipibor®. Този природен продукт действа изцяло за понижаване на общия липиден профил в организма и благоприятства понижаването нивата на триглицеридите до нормални и безопасни стойности.

borola
Споделяне