холестерол

Холестерол и хиперхолестеролемия – каква е връзката?

Висок холестерол и хиперхолестеролемия

Хиперхолестеролемията е генетично липидно заболяване, свързано с трайно увеличаване нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, резултат от метаболитни нарушения. Проблемът обикновено бива открит вследствие на ежегодните профилактични прегледи, извършвани от личните лекари. От хиперхолестеролемия в световен мащаб е засегнат един на всеки 400 души. В България засегнатите от хиперхолестеролемия са 14 000 души. Според данни на специалисти над 60% от пациентите, в чиито семейства е имало случаи на хиперхолестеролемия, не са обръщали нужното внимание на стойностите на холестерола си.

Как се стига до хиперхолестеролемия?

Доказана е мутация на генетично ниво на ген от хромозома 19. Той е свързан с кодирането на чернодробните LDL-рецептори, чиято функция е да отвеждат холестерола от кръвта. При хората, страдащи от хиперхолестеролемия стойностите на холестерола са между 9 и 14 ммол/л, Съществува и друг случай, в който проблемът е унаследен и от двамата родители, вследствие на което при детето им стойностите на холестерола са между 16 и 25 ммол/л. Според специалисти това са пациентите с най-висок риск за здравето и живота.

Какви са опасностите от хиперхолестеролемия?

В 50% от случаите, при пациенти под 55–годишна възраст високите нива на холестерол водят до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Вследствие на високите нива на лош холестерол (LDL) в кръвта се наблюдава отлагане на плаки по стените на кръвоносните съдове, което води до висок риск от миокарден инфаркт. Според тревожни данни високите нива на холестерол водят до инвалидизиране или инфаркт при 10-12% от хората във възрастовата граница от 35 до 45 години.

Какво трябва да включва хранителното меню при хиперхолестеролемия?

Добре е хората с високи нива на холестерол да консумират по-често мазна риба като сьомга, скумрия, сардина, риба тон и херинга. Необходимо е да се избягва употребата на животински мазнини, ускоряващи продукцията на лош холестерол. Храните, съдържащи соя като едамам, тофу, соеви кълнове и соево мляко също са препоръчителни за хората с висок холестерол, тъй като намаляват неговите нива.

Приемът на природния продукт Липибор / Lipibor® – безопасен аналог на лекaрствата за понижаване на холестерола, допълва ефекта от придържането към гореописаното хранително меню. Липибор съдържа естествена комбинация от бета-глюкан, поликозанол и ниацин, която помага за регулиране на холестеролните нива, посредством блокиране на синтеза на холестерол, понижаване нивата на лошия и общ такъв и повишаване ефективността на добрия.

borola
Споделяне