Какво знаем за болестта на Мона Лиза – фамилната хиперхолестеролемия?

При заболяването фамилна хиперхолестеролемия (или болестта на Мона Лиза, както учените я наричат поради установените белези на този вид заболяване, които са открити в образа на Мона Лиза) се наблюдават повишени холестеролни нива, вследствие на невъзможността за преработване на холестерола от страна на организма. Като резултат от това липидите се натрупват във вътрешността на кръвоносния съд, което води до увеличен риск от сърдечносъдови заболявания. Фамилната хиперхолестеролемия е заболяване с генетичен произход, при което съществува петдесет процентов риск тя да се предаде на детето.

Симптомите, насочващи към фамилна хиперхолестеролемия, са болезнено усещане в краката по време на движението им, поява на ксaнтоми (мастно отлагане по кожата) в колянната област, около лактите, глезените, роговиците на очите, оцветени в жълто холестеролни отлагания в клепачите, болка в областта на гърдите, говорни проблеми.

Според д-р Пламен Попиванов от Университетска болница за активно лечение “Александровска” София, над 14 000 българи са засегнати от фамилната хиперхолестеролемия. В света, цифрата на засегнатите достига до 35 млн, с уточнението, че при 90% от засегнатите липсва диагностика, като голяма част от тях разбират за наличието на заболяването чак след като са получили инфаркт. При хората на възраст под 55-60 години, страдащи от болестта на Мона Лиза, опасността от инсулт и инфаркт е с 20 пъти по-висока, а рискът от летален изход, следствие на сърдечносъдово заболяване – със 100 пъти по-висок.

Терапията при установена фамилна хиперхолестеролемия включва отказ от употребата на цигари, увеличаване на двигателната активност, както и съставяне на подходящо хранително меню и прием на средства, които понижават нивото на холестерола в кръвта.

Такъв продукт е Липибор – доказано ефективната в борбата за понижаване и контрол над високия холестерол комбинация от поликозанол, бета глюкан и ниацин. Благодарение на тях Липибор дължи най-силните си ефекти – намаляване на нивата на лошия холестерол и едновременно с това увеличаване на тези на добрия.

borola
Споделяне