“Лошият” холестерол увеличава риска от сърдечни заболявания

Кога за последно изследвахте своя холестерол?

Знаете ли стойностите на вашия холестерол?

Доколко отчетените резултати са в допустимите граници?

Преди да отговорите на въпросите, нека изясним какво е холестерол.

Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. Холестерол има и в някои храни, като млечни продукти, яйца и месо.

Човешкото тяло се нуждае от холестерол, за да функционира правилно. Но тялото се нуждае само от ограничено количество холестерол. Когато това количество надвишава необходимото, може да се появят здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания.
Високите нива на холестерол в кръвта (хиперлипидемия) могат да причинят натрупване на мазнини в кръвоносните съдове. Това може да доведе до уплътняване и стесняване на артериите и да се възпрепятства притока на кръв към жизнено важни органи /сърце,мозък/. С течение на времето се отключват сърдечно-съдови заболявания.

Видове Холестерол

Холестеролът “пътува” през кръвта прикрепен към протеин. Комбинацията от протеин и холестерол се нарича липопротеин. Има три вида липопротеини в кръвта: с висока плътност, с ниска плътност, и много ниска плътност. Специфичният тип зависи от това колко липопротеин има според вида мазнини.

Липопротеините с ниска плътност (LDL), наричани са още “лош” холестерол, могат да причинят натрупване на плаки по стените на артериите. Колкото повече LDL има в кръвта, толкова по-голям е риска от сърдечно-съдови заболявания.

Липопротеини с висока плътност (HDL), наричани също и “добър” холестерол. Те помагат на тялото да се освободи от лошият холестерол (LDL). Ако нивото на HDL е ниско, рискът от сърдечно заболяване се повишава.

Липопротеини с много ниска плътност (VLDL) е подобен на LDL с това, че съдържа предимно мазнини и не много протеин. Смята се, че нивото на VLDL се увеличава при затлъстяване, диабет и някои злокачествени заболявания.

Триглицериди (ТГ), друг вид, който се пренася в кръвта от VLDL. Излишните калории, алкохол или захар в тялото, се преобразуват в триглицериди и се съхраняват в мастните клетки в тялото.

Следователно е много важно да следите нивата на холестерол в организма си поне веднъж годишно и да се съветвате с лекар ,ако нивата им са над нормата.
Понякога е необходима само корекция в начина на хранене, редукция на тегло и двигателна активност,за да се коригират и поддържат в норма тези показатели.Използването на природни продукти ,които да подпомогнат този процес, е много удачно.

borola
Споделяне