холестерол

Препоръчителни нива на холестерол според възрастта

Колкото по-рано започнем да взимаме правилните решения относно здравето на сърцето си, толкова по-добре ще ни служи то, когато остареем. Поддържането на здраво сърце може да се обясни като строежа на сграда – в случая ролята на жизненоважен градивен елемент играе холестеролът. Но прекалено високите нива на холестерол може да се окажат опасни за здравето на един от най-важните човешки органи.

Холестеролът е мастно вещество, което се синтезира в организма, но също така може да бъде открит в някои хранителни продукти. Факт е, че тялото ни има жизненоважна нужда от определено количество холестерол, за да функционира правилно, но прекалено високите нива ни излагат на риск от сърдечни проблеми и дори сърдечен удар.

Причини за висок холестерол

Завишените нива на холестерол се дължат най-вече на изборите, които правим в живота си – храната, която слагаме на трапезата си, стресът, наднорменото тегло, тютюнопушенето, ниската двигателна активност… Всичко това е причина за повишени нива на холестерол в кръвта. Но разбира се от голямо значение е и наследствената предразположеност.

Холестерол при възрастните

Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания препоръчва всички възрастни да проверяват нивата на холестерол на всеки 4 до 6 години след 20 годишна възраст. След тази възраст нивата на холестерола е възможно да започнат да се повишават. А колкото повече остаряваме, толкова по-голяма е вероятността да получим завишени нива на холестерол в кръвта.
Мъжете са изложени на по-голям риск от жените. Но при жените рискът се увеличава след навлизане в периода на менопауза. А ако веднъж вече ви е открит висок холестерол, е препоръчително по-често да се изследвате.

Препоръчителни нива на холестерол при възрастните

Добри стойности (в милиграма на децилитър): Общ холестерол (по-малко от 200 mg/dL); HDL холестерол (40 mg/dL или повече); LDL холестерол (по-малко от 100 mg/dL); триглицериди (по-малко от 149 mg/dL).

Холестерол при децата

Децата, които са физически активни, хранят се здравословно, не са с наднормено тегло и нямат фамилна обремененост имат по-малък риск за наличие на висок холестерол.
Препоръчва се на всички деца между 9 и 12 г. и между 17 и 21 г. да проверяват профилактично нивата на холестерола.
Децата с висок рисков фактор, като диабет или фамилна предразположеност, трябва да се проверяват между 2 и 8 годишна възраст, както и между 12 и 16 г.

Препоръчителни нива на холестерол при децата

Добри стойности (в милиграма на децилитър): Общ холестерол (170 mg/dL или по-малко); HDL холестерол (45 mg/dL или по-висок); LDL холестерол (110 mg/dL или по-малко); триглицериди (по-малко от 75 mg/dL за деца от 0-9 г.; по-малко от 90 mg/dL за деца от 10-19 г.).

Природно средство за поддържане на добри нива на холестерол

Когато става въпрос за здраве, много хора предпочитат да се доверят на натурални средства. Липибор / Lipibor® е природен продукт на основата на естествените съставки Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета глюкан (Beta-glucan). Всяка от съставките в Липибор регулира нивата на холестерола и предпазва от развитие на атеросклероза по естествен и безопасен начин.

 

borola
Споделяне