висок холестерол

Висок холестерол при пушачи – причини и решение

По отношение на дългосрочните ефекти от тютюнопушенето най-често споменаваното последствие са щетите върху белия дроб. Със същата сила обаче цигареният дим повлиява и сърдечното здраве, защото провокира хронични проблеми с липидния профил, включително висок холестерол.

Цигареният дим внася в организма редица токсини. Сред най-реактивните от тях е т.нар. акролеин. Това е летлива субстанция, отделяна при горенето на редица растения, включително тютюна. През белия дроб акролеин бързо се абсорбира в кръвта и повлиява метаболизирането на холестерола.

Защо високият холестерол е сред основните здравословни проблеми при пушачите?

За нормален липиден профил и нисък сърдечно-съдов риск се говори, когато се отчитат ниски нива на лош (LDL) и по-високи нива на добър (HDL) холестерол. Честата консумация на мазни храни променя здравословния баланс на липидите в кръвта, а последните данни сочат, че същия ефект има и редовното тютюнопушене. Акролеинът допринася за установяването на хронично висок холестерол по 2 начина:

  • намалява възможността на липопротеините с висока плътност (HDL) да свързват и пренасят отложения по стените на съдовете холестерол обратно към черния дроб. Това повишава риска от атеросклероза и директно допринася за трайни проблеми с холестерола
  • от друга страна, акролеинът инхибира специфични ензимни системи, поддържащи структурата на липопротеиновите молекули. В резултат се променя молекулната структура на лошия холестерол, той бързо се оксидира и провокира реакция на имунната система. Зоните с отложени холестеролни плаки по стените на съдовете се възпаляват, а в последствие върху тях се отлагат допълнителни липиди, повишавайки риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт

Природно средство за балансиране на липидния профил при проблеми с холестерола

Страдащите от висок холестерол и високи триглицериди могат да разчитат на мощната природна комбинация в Липибор / Lipibor®. Трите допълващи се съставки на Липибор помагат за трайно понижаване на триглицеридите и лошия холестерол и повишаване на добрия.
За максимално бърз и траен ефект приемът на Липибор трябва да се обвърже със здравословен хранителен режим и избягване на провокиращи фактори като тютюнопушенето.

 

borola
Споделяне