инсулт

Инсулт – 4 природни средства, с които да го избегнете!

Мозъчният инсулт е 5-та в Европа, 3-та в САЩ и 2-ра за България водеща причина за смъртност сред населението. Инсулт се развива в 2 основни случая:

– когато се влоши кръвоснабдяването на мозъка, например при запушване на мозъчен кръвоносен съд (т.нар. исхемичен инсулт)

– когато се спука кръвоносен съд в мозъка (т.нар. хеморагичен инсулт)

Последствия от двата типа инсулт

В резултат на исхемичен инсулт се нарушава правилното оросяване на мозъка. Частта от мозъка, която е кръвоснабдявана от запушения кръвоносен съд, остава перманентно лишена от кислород и хранителни вещества. Клетките в засегнатата мозъчна зона умират в рамките на само няколко минути при пълно блокиране на кръвотока към тях.
При кръвоизливен или хеморагичен, инсулт спукването на кръвоносен съд води до повишаване на налягането в мозъчната кухина. Това афектира различни зони на мозъка и може да ги увреди непоправимо.

За кого е най-висок рискът от инсулт?

Най-застрашени от двете форми на инсулт са хората от следните рискови групи:
– възрастните (над 55-годишна възраст)

– хората с високо кръвно налягане

– диабетиците

– страдащите от затлъстяване

– пушачите

и най-вече – хората с висок холестерол

Природни средства за намаляване риска от инсулт

Здравословна диета, двигателна активност, контрол на кръвното налягане и теглото – това са все мерки за намаляване риска от инсулт. Като първостепенна задача обаче се определя нуждата от поддържане на нормални стойности на холестерол и триглицериди в кръвта.

За нормализиране на кръвния липиден профил може да се разчита на напълно природни средства като:

– зелен чай. Изследване с участието на близо 200 хиляди души показва, че 2-3 чаши зелен или черен чай дневно намаляват риска от инсулт с над 20%.

– ненаситени омега-3 мастни киселини. Не е случаен фактът, че се препоръчва консумация на риба няколко пъти седмично. Причина за това е високото съдържание на омега-3 мастни киселини в рибеното месо. Те се свързват с естествено намаляване на холестерола и редуциране риска от сърдечно-съдови заболявания.

– чесън. Изследванията показват, че той намалява способността на тромбоцитите да се слепват (агрегират) помежду си. Това елиминира риска от образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдове. Освен това веществата, открити в състава на чесъна, значително забавят отлагането на липидна плака по стените на съдовете. Това се дължи на факта, че чесънът помага за намаляване на лошия холестерол, който основно участва в състава на плаката.

Липибор / Lipibor®. Това е природен продукт, който идеално допълва всеки режим за намаляване на триглицеридите и холестерола в кръвта. Липибор идеално допълва всеки двигателен режим и диета при висок холестерол. Помагайки за нормализиране на липидния профил на кръвта, Липибор действа целенасочено към намаляване риска от инсулт.

 

borola
Споделяне