висок холестерол

Важно за лечението на висок холестерол – най-новите данни

Отчитането на висок холестерол при кръвно изследване определено е неприятно събитие. В миналото то се считаше за главна причина за започване на лечение, целящо нормализиране на липидния профил и намаляване на риска от сърдечни проблеми.
Последните години на усилени клинични проучвания обаче промениха тази практика. Изследване на американски учени от 2013 г. въвежда нов и модерен подход към справянето с различни проблеми с холестерола.

Кои други фактори подсказват, че е необходимо да се вземат мерки срещу евентуални сърдечни заболявания?

Днес мерки за намаляване на сърдечно-съдовия риск не се предприемат единствено при отчитане на висок холестерол или триглицериди. Доказано е, че риск от сърдечно-съдови заболявания може да е налице, независимо дали лошият холестерол е висок или не. Под внимание се взимат още няколко фактора, според които се преценява дали е необходимо да се предприемат терапевтични мерки. Тези фактори са:

– общо здравословно състояние

– наличие на хронични заболявания и състояния като диабет, затлъстяване, обездвижване

– наследствена обремененост

На база на тези показатели се прави обща оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания. Според нея пациентите се поставят в няколко отделни рискови категории:

Категория 1: Тук попадат пациентите, които са развили атеросклероза и последствия от нея като коронарна артериална болест, ангина, инфаркт, инсулт, периферна артериална болест и др.

Категория 2: В нея попадат хората с лош холестерол по-висок от 4,5 ммол/л. Това е категорията, при която може да се препоръча лечение единствено на база на висок холестерол.

Категория 3: Тя включва хората на възраст между 40 и 75 години, които страдат от диабет. Причината да се обособи отделна категория за тях се крие във факта, че диабетът в много голяма степен провокира сърдечно- съдови проблеми, дори при хората с нормални стойности на холестерол.

Категория 4: В нея са включени всички, които не попадат в горните 3 категории, но при които има риск от сърдечно-съдови заболявания. Това са хората, изложени на рискови фактори като тютюнопушене, високо кръвно налягане, затлъстяване, генетична предразположеност и др.

При хората от всички категории са необходими мерки за намаляване на риска от сърдечно-съдови проблеми.

Съвременни препоръки за справяне с холестерола и осигуряване на здраво сърце и съдове

На попадащите в някоя от изброените рискови категории се препоръчват следните мерки:

– повишаване на физическата активност

здравословно хранене

– прием на Липибор / Lipibor®. Той помага за нормализиране на липидния профил и намалява риска от тромбоза. Тези 2 ефекта са изключително позитивни за намаляване на холестерола и на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

borola
Споделяне