При висок холестерол и триглицериди изберете продукти от природата

В скорошна публикация ви запознахме с няколко доказани природни продукта, приемът на които подпомага борбата с повишен холестерол. Сред тях попада и зеленият чай. За него отдавна е доказано, че действа добре при повишен липиден профил на кръвта и спомага за намаляване на холестерола и за овладяване на високи триглицериди, поради което е част от почти всяка диета за здравословно отслабване.

В тази публикация ще разгледаме по-подробно и останалите видове чай, които заедно със зеления се добиват от вечнозеленото храстовидно растение Camellia sinensis и за които също има данни, че помагат при висок холестерол и триглицериди. Това са Пу-ер, бял чай и чай оолонг.

Чай Пу-ер при висок холестерол и триглицериди

Листата и стъблото на Camellia sinensis се ползват за производството на чай Пу-ер. Той е известен с това, че подпомага процесите на отслабване, а това му действие се дължи именно на факта, че съставките му допринасят за намаляване на холестерола и триглицеридите. Освен кофеин и редица антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали, в състава на Пу-ер чай влиза и една специална съставка – ловастатин. Това е същият този ловастатин, който се ползва като активна съставка на някои лекарства от групата на статините. Ловастатинът в състава на чая Пу-ер обаче е негов изцяло природен аналог, от който може да се извлекат само ползи за поддържане на нормални стойности на триглицериди и холестерол в кръвта.

Бял чай за поддържане на здравословен липиден профил (нормален холестерол и триглицериди)

Пъпките и най-младите листа на вечнозеленият храст Camellia sinensis се ползват за производството на бял чай. Той се обработва най-малко от всички чаени видове, поради което се слави като най-чист и с изразени възможности за понижаване на холестерола и триглицеридите. Тези възможности се дължат на високото съдържание на антиоксиданти, които действат за ускоряване на метаболизма и поддържане на ниски нива на триглицериди и холестерол в кръвта. Германско изследване, публикувано в журнала Nutrition and Metabolism, доказва, че редовната консумация на бял чай забавя производството на нови мастни клетки и стимулира горенето на мазнините и понижаването на холестерола.

Как чай оолонг също допринася за намаляване на холестерола и за нормализиране на повишени триглицериди?

Чай оолонг също се произвежда от листата и стъблото на чаения храст, но се различава от черния, зеления и белия чай по методите на обработка. Той ферментира само частично и възможностите на активните му съставки се запазват по-пълно. Характерно за чай оолонг е, че намалява лошия LDL-холестерол и нивата на кръвната захар. Това го прави полезен за прием от хора с висок лош холестерол, както и от диабетици.

При висок холестерол и триглицериди не забравяйте за Липибор

Не бива да се забравя, че най-удачният метод за намаляване на здравните рискове при висок холестерол и триглицериди е придържането към здравословно хранене и повишената двигателна активност, т.е. повече движение. Прибавянето на някой от горепосочените видове чай към вашата диета при висок холестерол е само стъпка за подобряване на цялостния ефект. За гарантирано понижаване на липидния профил на кръвта обаче се изисква и прием на още едно природно средство – Липибор / Lipibor®. Ниацин, поликозанол и бета глюкан, които са включени в състава му, са финалният щрих за овладяване на повишен холестерол и смъкване на високи триглицериди. При няколкомесечен прием ефектът е изпитан, доказан и гарантиран.

 

borola
Споделяне