холестерол

Холестерол и стрес – каква е връзката?

Знаете ли, че нивата на холестерол на счетоводителите силно се повишават в края на счетоводната година, когато подготвят всички отчети. Според специалистите едва 20% от холестерола в телата ни идва от храната, а останалите 80% организмът ни произвежда сам. В настоящата статия ще обърнем внимание на връзката между холестерола и стреса.

Изследвайте холестерола си, когато не сте под стрес!

Ако сте решили да си направите кръвни изследвания и да сте наясно с нивата на холестерола, изберете друго време, но не и когато сте подложени на стресови ситуации. Изследвания в областта установяват, че колкото по-голям е стресът преди изпит или друг напрегнат момент, толкова по-висок скок се отбелязва в общия холестерол и триглицеридите. Както се предполага, всички завишени показатели се връщат до нормални нива, след като стресът отмине. Според учените повишението се дължи на хормонална промяна вследствие от стреса, а също и от периферната липолиза (разпадане на мазнини). Те обобщават, че при видимо здрави индивиди серумния холестерол може да се повиши с 11% при наличие на силен емоционален стрес.

Връзката холестерол-стрес еднаква ли е за всички?

При направено изследване са наблюдавани 200 мъже и жени на средна възраст. Целта е да се установи как различните хора реагират на стрес и дали тази реакция повишава нивата на холестерол, както и какъв е рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от измерванията установяват, че нивата на холестерол при различните хора се променят по различен начин при стрес. При някои от участниците се регистрира голямо повишение на нивата, докато при други завишаването е минимално.

При висок холестерол не бързайте да взимате лекарствени средства

Ако сте установили, че имате висок холестерол, това не означава автоматично, че трябва да започнете прием на лекарствени средства. Преди да предприемете нещо радикално, първо направете кратка равносметка на моментното си състояние и на живота, който водите. Както споменахме изследванията показват, че има пряка връзка между менталния и емоционалния стрес с нивата на холестерола.

Погрижете се за себе си и регулирайте нивата на холестерола си с природен продукт!

Повишението на холестерола отразява начина, по който хората реагират на предизвикателствата в ежедневието си. Изглежда, че начинът, по който даден човек реагира на стрес, е един от механизмите, чрез който може да се повишат нивата на кръвните липиди. Затова е добре да се ограничи стресът и да се регулира холестерола. За понижаване на холестерола може да разчитате на природният продукт Липибор / Lipibor®. Той е естествен регулатор на холестерола, благодарение на своите висококачествени съставки – поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Приема се по 1 капсула по време на вечеря или преди сън, тъй като производството на холестерола е по-голямо през нощта.

Ybilei_20-god_Borola_1

borola
Споделяне