добър холестерол

Добър холестерол – как да го повишим?

Високите нива на така наречения добър холестерол са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Затова за всеки, който се опитва да нормализира холестеролните си показатели е важно да знае как. Именно поради това в следващите редове ще се фокусираме върху стратегиите, гарантиращи успех в реализацията на това начинание. Приложете ги и резултата няма да се забави!

Защо е важен добрия холестерол?

Добрият холестерол (HDL) е вид липопротеин, който помага за отстраняване на излишния холестерол от кръвния поток. За разлика от „лошия“ (LDL), който може да доведе до натрупване на плаки в артериите, HDL холестеролът подпомага транспортирането на холестерола до черния дроб. Там той се обработва и елиминира от тялото. Повишаването на вашия HDL холестерол намалява риска от сърдечни заболявания и запушване на артерии. Поради, което е изключително важно да се съсредоточите върху методи, които естествено повишават нивата му.

Промяна в диетата за добър холестерол

Включването на определени храни във вашата диета може значително да повиши нивата на HDL. Например изключително важно е да консумирате здравословни мазнини. Моно- и полиненаситените такива са идеални за тази цел. Те се съдържат в храни като зехтин, авокадо, ядки и семена. Този вид мазнини не само подобряват нивата на добрия холестерол, но и поддържат цялостното здраве на сърцето. За сметка на това обаче се опитайте да избягвате трансмазнините, тъй като те могат да имат обратен ефект при продължителна употреба.

Друг важен съвет, който можем да ви дадем за „скок“ в нивата на важния за организма добър холестерол е да добавите омега-3 мазнини към диетата си. Всички сме наясно за ползите от средиземноморската диета върху сърдечно-съдовото ни здраве. Затова старайте се поне 2 пъти седмично в менюто ви да присъстват мазни риби като сьомга, скумрия или сардини. За по-добър ефект препоръчваме да добавите и качествен природен продукт с доказан произход като например ТриОмега 1000+.

Не на последно място е добре да увеличите приема на фибри. Разтворимите, открити в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите растения доказано помагат за подобряване нивата на HDL холестерола.

Спорт за добър холестерол – кой е най-подходящ?

Физическата активност е един от най-мощните начини за повишаване на HDL холестерола. Аеробните упражнения, като ходене, джогинг, колоездене и плуване, са особено ефективни. Стремете се към поне 150 минути упражнения с умерена интензивност или 75 минути упражнения с интензивни такива на седмица. Резултатите няма да се забавят и при редовна практика подобренията ще са на лице.

Откажете пушенето за добър холестерол

Доказано е, че пушенето понижава HDL холестерола. Ако успеете да откажете цигарите, ще подобрите нивата на добър холестерол и цялостното здраве на сърцето. Ползите от отказване от тютюнопушенето са значителни и се простират отвъд темата с холестерола. В тях се включват и още по-добра белодробна функция и намален риск от различни заболявания, в това число и злокачествени.

Прием на натурално средство с доказан ефект за повишаване нивата на добрия холестерол

С цел усилване на ефекта от предложените мерки, специалистите у нас препоръчват прием на Липибор / Lipibor®. Този изцяло природен продукт има уникалното свойство да повишава добрия холестерол за сметка на лошия. Тайната на благотворното му действие се крие в рационалната комбинация от съставки, които имат ключова роля за регулиране количеството на мастната субстанция в кръвта. Всяка капсула доставя на организма оптимални дози ниацин, поликозанол и бета-глюкан. Активните вещества действат в пълен синхрон и взаимно допълват своето действие. За цялостното им усвояване се грижат иновативните течни капсули (Solucaps). Освен че е с бърза усвояемост, продукта е изключително удобен за прием. Дозира се по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, тъй като синтеза на холестерол е повишен през нощта. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно – по 1 обед и вечер. Той има отлична поносимост и е с висок профил на безопасност, което го прави подходящ за продължителна употреба.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне